COP28 bez lidera SAD i Kine

Bajden neće prisustvovati klimatskoj konferenciji UN u Dubaiju

Svet

27.11.2023 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bajden neće prisustvovati klimatskoj konferenciji UN u Dubaiju Bajden neće prisustvovati klimatskoj konferenciji UN u Dubaiju
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) neće prisustvovati skupu svetskih lidera o klimatskim promenama COP28 ove nedelje, navode neimenovani izvori u Vašingtonu. Dvonedeljna konferencija... Bajden neće prisustvovati klimatskoj konferenciji UN u Dubaiju

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) neće prisustvovati skupu svetskih lidera o klimatskim promenama COP28 ove nedelje, navode neimenovani izvori u Vašingtonu. Dvonedeljna konferencija UN o klimi počinje u četvrtak u Dubaiju.

Prema navodima lista New York Times, Bajden balansira između obaveza oko bliskoistočnog rata i predsedničke kampanje, za koju se očekuje da će se zahuktati u januaru. Prema Bajdenovom rasporedu za četvrtak, koji je objavila Bela kuća, pokazuje da će tog dana biti domaćin bilateralnog sastanka sa predsednikom Angole Žoaom Lorensom.

Bajden je predstavljao SAD na prethodna dva klimatska samita, a domaćin ovogodišnje konferencije su Ujedinjeni Arapski Emirati, veliki svetski proizvođač nafte i gasa. Desetine zemalja planiraju da se u Dubaiju založe za prvi sporazum u svetu o postepenom ukidanju uglja, nafte i gasa.

Konferenciji će prisustvovati svetski lideri, ministri i drugi zvaničnici iz 198 zemalja, zajedno sa oko 70.000 delegata, što ovaj događaj čini najvećom godišnjom klimatskom konferencijom u okviru konvencije UN o klimatskim promenama iz 1992. godine. Ne očekuje se, takođe, ni učešće kineskog predsednika Si Đinpinga.

Uvodne govore održaće engleski kralj Čarls Treći, predsedavajući UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres), kao i predsednik UAE Mohamed bin Zajed al-Nahjan. Očekuje se i prisustvo predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak), a poziv je upućen i Bašaru al Asadu, predsedniku Sirije.

  • SHALIMAR

    27.11.2023 #1 Author

    Amerika gleda sebe,bas ih briga za klimatsku konferenciju,idu izbori..

    Odgovori

  • SENSEI

    28.11.2023 #3 Author

    Njima nije ni u interesu da se bilo šta menja u društvu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...