Net Zero Tracker saopštio

Samo četiri odsto najvećih svetskih kompanija prati klimatske ciljeve

EkologijaSvetU fokusu

7.11.2023 12:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Samo četiri odsto najvećih svetskih kompanija prati klimatske ciljeve Samo četiri odsto najvećih svetskih kompanija prati klimatske ciljeve
Polovina od 2.000 najvećih svetskih kompanija na berzi postavile su cilj da do sredine veka postigne nultu emisiju gasova, ali samo delić ispunjava smernice... Samo četiri odsto najvećih svetskih kompanija prati klimatske ciljeve

Polovina od 2.000 najvećih svetskih kompanija na berzi postavile su cilj da do sredine veka postigne nultu emisiju gasova, ali samo delić ispunjava smernice Ujedinjenih nacija za ono što predstavlja obećanje kvaliteta, pokazao je izveštaj u ponedeljak.

Net Zero Tracker, nezavisni konzorcijum za podatke koji uključuje Univerzitet Oxford, saopštio je da su korporativni ciljevi kompanija sa indeksom Forbes2000 od juna prošle godine do oktobra tekuće godine prihodovali oko 27.000 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Istovremeno, samo četiri odsto kompanija ispunjava kriterijume postavljene u UN. Smernice UN-a predviđaju smanjenje svih emisija odmah, kao i godišnje ažuriranje privremenih i dugoročnih ciljeva. Mali broj kompanija dostiglo je prag kvaliteta korišćenja kompenzacija za ugljenik, a nešto veći broj njih imao je emisiju u skladu sa vrednošću kompanije.

Tempo promena među vladama i kompanijama trebalo bi da bude centralni deo pregovora o klimi na COP28 u Dubajiu krajem novembra. Kao i kompanije, Net Zero Tracker prati obećanja koja su dale nacije, države, regioni i gradovi koristeći mašinsku i analizu ljudskih podataka.

Neto Zero Tracker saopštio je da većina najvećih svetskih kompanija ne ispunjava svoje neto ciljeve. Pored Oxforda, konzorcijum Net Zero uključuje The Energy Climate Intelligence Unit, EnviroLab i NewClimate Institute.

  • DASHA

    29.11.2023 #1 Author

    To je zaista veoma mali procenat za ovako bitnu temu.

    Odgovori

  • HEPO

    17.1.2024 #2 Author

    Ima vremena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...