Vreme ističe, agenda ujedinjenih nacija može da doživi fijasko

Globalni održivi razvoj samo na papiru?

EkologijaSvet

8.10.2023 12:56 Autor: Miljan Paunović 9

Globalni održivi razvoj samo na papiru? Globalni održivi razvoj samo na papiru?
Svet ima dobre planove i približava se krajnjem roku – 2030. godini, do kada bi trebalo da ispuni 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) koji... Globalni održivi razvoj samo na papiru?

Svet ima dobre planove i približava se krajnjem roku – 2030. godini, do kada bi trebalo da ispuni 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) koji su navedeni u Agendi Ujedinjenih nacija iz 2015. godine.

Ipak, rezultati dosadašnjeg napretka su više nego porazni. Ispunjeno je samo 12 odsto ciljeva za koje postoje podaci, a polovina njih je potpuno van zadatog puta. Više od jedne trećine ili ne uspeva da napreduje ili – što je još gore, nazaduju i ispod su osnovne crte postavljene 2015. godine.

„Za nama je najtoplije leto u istoriji na severnoj hemisferi, globalna dobra se kontinuirano troše i degradiraju, prognoze ekonomskog rasta su veoma krhke i jasno je da vlade širom sveta moraju mnogo više da rade kako bi mogao da se ostvari cilj održivog razvoja“, piše World Economics Forum.

Ovog leta generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) rekao je da se današnji globalni izazovi, od klimatske krize do nejednakosti koja je sve veća i upravljanja novom tehnologijom, mogu rešiti samo dijalogom i saradnjom.

Međutim, pomenuta saradnja je u krizi. Svedoci smo da su geopolitički sukobi u porastu, svetske finansijske organizacije upozoravaju na recesiju, čak i jakih privreda poput nemačke i britanske. Još više zabrinjava to što su UN saopštile da je prošle godine zabeležen najveći broj nasilnih sukoba od Drugog svetskog rata.

Ipak, do održivosti može da se dođe, odnosno da se radi na tom cilju, pa i u slučaju kada su akteri veliki konkurenti. Recept za saradnju postoji i usled intenzivne konkurencije.

Dobar primer je saradnja velikih poslovnih rivala Coca-Cole, Pepsija i Dr Peppera, čiji je zajednički izazov smanjenje zagađenja prilikom proizvodnje plastičnih flaša, odnosno polietilen tereftalata (PET) koji se u procesu proizvodnje dobija od nafte i prirodnog gasa.

Zagađenje vazduha
Foto: Pixabay.com

Proizvodnja i odlaganje ove plastike čini 30 odsto ugljeničnog otiska. Kao odgovor, Coca-Cola, Dr Pepper i Pepsi, žestoki rivali, sastali su se još 2015. i obećali da će do 2025. godine četvrtinu svoje plastične ambalaže proizvoditi od recikliranih materijala, piše World Economic Forum.

Ova vrsta saradnje između poslovnih konkurenata, čak i onih koji vode „kola ratove“, nije jedinstvena. Koalicija prvih pokretača Svetskog ekonomskog foruma je grupa od preko 85 kompanija, uključujući konkurente kao što su Airbus i Boeing, koje usklađuju načine stvaranja novih tržišta zasnovanih na zelenoj tehnologiji.

Iz pomenutih primera logičan je zaključak da ako najveće konkurentske kompanije mogu da pronađu zajednički jezik oko globalnog cilja za opšte dobro, to bi svakako mogle da urade i države koje nisu baš u dobrim geopolitičkim odnosima.

I Srbija u programu 17 ciljeva za održiv razvoj

Agenda za održivi razvoj 2030, koju su usvojile sve države članice Ujedinjenih nacija 2015. godine, pruža zajednički plan za mir i prosperitet za ljude i planetu, sada i u budućnosti.

U njenom srcu je 17 ciljeva održivog razvoja (SDG), koji predstavljaju hitan poziv na akciju svih zemalja, razvijenih i onih u razvoju, u globalnom partnerstvu. Oni prepoznaju da okončanje siromaštva i drugih uskraćenosti mora ići ruku pod ruku sa strategijama koje unapređuju zdravlje i obrazovanje, smanjuju nejednakost i podstiču ekonomski rast, sve dok se bore protiv klimatskih promena i rade na očuvanju naših okeana i šuma, navodi se na sajtu UN.

Takođe, UN zajedno sa partnerima u Srbiji radi na postizanju Ciljeva održivog razvoja. U našoj zemlji 20 agencija, fondova i programa rade zajedno kroz implementaciju Okvira za saradnju Ujedinjenih nacija sa Republikom Srbijom za održivi razvoj, kako bi podržali brži napredak prioriteta državnog razvoja, u skladu sa Agendom 2030 i procesima reforme u skladu sa smernicama Evropske unije.

Ciljevi, njih 17, održivog razvoja su: svet bez siromaštva, svet bez gladi, dobro zdravlje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uslovi, dostupna obnovljiva energija, dostojanstven rad i ekonomski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, akcija za klimu, život pod vodom, život na zemlji, mir, pravda i snažne institucije, partnerstvom do ciljeva.

Dve velike sile pred „klimatskim“ kompromisom?

Kina i Sjedinjene Američke Države su se tokom leta, nakon dužeg vremena, vratile pregovorima o klimatskim promenama. Tom prilikom su i Peking i Vašington nagovestili da imaju za cilj da sarađuju na klimatskim akcijama bez obzira na druga neslaganja. Ipak, kako piše World Economic Forum – ova saradnja je i dalje suviše krhka.

Ono što saradnju čini privlačnom jeste to što ona priznaje da svaka strana može imati koristi od nje dok nastavlja da se takmiči oko tržišnog udela ili geopolitičkih interesa. Privatni sektor je pokazao da je održavanje konkurencije korisno, da to vodi ka inovacijama, nižim cenama, pa čak i poboljšanju javnih dobara. Jedan od ključnih razloga zašto je solarna energija sa jednog dolara po kilovat-satu pre 15 godina prešla na četiri centa po kilovat-satu danas je to što su se kompanije međusobno takmičile da naprave jeftinije panele (državne politike i podsticaji su takođe igrali važnu ulogu).

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    UN postoje samo na papiru.

    Odgovori

  • LAV

    8.10.2023 #2 Author

    Treba staviti veci akcenat na odrzivi razvoj u praksi.

    Odgovori

  • SUNCICA

    8.10.2023 #7 Author

    Sve je privid narod je sve vise gladan…

    Odgovori

  • sale

    9.10.2023 #8 Author

    cola i pepsi se dogovorili…. odgovorna proizvodnja….. kakvog smisla ima proizvoditi gazirne sokove koji em što su štetni po zdravlje, zagadjuju okolinu plastičnim ambalažom. to nije odgovorano! čisto licemerije. mi možemo živeti bez kole, ali ne bez vode! po gradovima su uvek bile neke česme za vodu, gde su gradjani pili kad bi bili žedni, to sad gotovo da ni nema! moramo prekinuti stim. nama treba čist vazduh, voda i zdrava hrana, moramo uveliko smanjiti proizvodnju proizvoda koji nemaju nikakvu svhu, a još i zagadjuju.

    Odgovori

  • Emilija

    9.10.2023 #9 Author

    Slazem se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...