Si Đinping istakao veliki privredni potencijal

Kineska ekonomija imaće još veći uticaj na globalni razvoj

SvetU fokusu

4.1.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineska ekonomija imaće još veći uticaj na globalni razvoj Kineska ekonomija imaće još veći uticaj na globalni razvoj
Kineska ekonomija je ostala druga po veličini u svetu i uživala je u dobrom razvoju tokom godine, rekao je kineski predsednik Si Đinping (Xi... Kineska ekonomija imaće još veći uticaj na globalni razvoj

Kineska ekonomija je ostala druga po veličini u svetu i uživala je u dobrom razvoju tokom godine, rekao je kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) u novogodišnjem obraćanju i dodao da se očekuje da će BDP zemlje za celu godinu premašiti 17.390 milijardi dolara, prenosi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN).

Si je naglasio da kineska ekonomija uživa snažnu otpornost, ogroman potencijal i veliku vitalnost, a osnove koje održavaju njen dugoročni rast su ostale jake.

„Tokom protekle godine, kineska ekonomija je zadržala stabilan rast. Zemlja je efikasno koordinirala prevenciju pandemije sa ekonomskim i društvenim razvojem, jer su bili potrebni napori da se konsoliduje uzlazni trend ekonomskog oporavka, kao i da se zaposlenost i cene održe stabilnim“, prenose Naslovi.net izveštaj CGTN.

Svi ovi napori, navodi se dalje u članku, postavljaju osnovu za kinesku ekonomiju kao pouzdanu pokretačku snagu globalnog ekonomskog rasta.

Prema zajedničkom istraživanju koje su sproveli CGTN i Kineski institut za javno mnjenje sa Univerziteta Ženmin u Kini, 78,34 odsto ispitanika širom sveta veruje da je kineska ekonomija postala motor svetske ekonomije. Tu ideju deli čak 91,46 odsto ispitanika iz Afrike.

Istraživanje pokriva 41 zemlju i region širom sveta, što predstavlja 65,2 odsto svetske populacije. To pokazuje da 76,23 odsto ispitanika misli da će kineska ekonomija igrati veću ulogu u budućem razvoju globalne ekonomije, dok je 71,1 odsto mladih ispitanika iz celog sveta optimista u pogledu nastavka rasta kineske privrede.

U međuvremenu, tvrdi CGTN, Kina nastavlja da napreduje u otvaranju na visokom nivou, pružajući ogromne mogućnosti ostatku sveta.

Konterjeri za transport
Foto: Tanjug/AP

Prema istraživanju, Inicijativa „Pojas i put“ donela je koristi zemljama duž rute u smislu širenja međunarodnog tržišta (46 odsto), jačanja izgradnje infrastrukture (44,5 odsto) i deljenja razvojnih dostignuća (44,1 odsto).

„Ukupno 84,13 odsto ispitanika iz zemalja na „Pojasu i putu“ je veoma uvereno u otvaranje Kine, a više od polovine (54,3 odsto) ispitanika odobrava dostignuće Kine u otvaranju. Takođe, 64,7 odsto ispitanika iz zemalja u razvoju očekuje da će kinesko otvaranje na visokom nivou uneti novi podsticaj oporavku svetske ekonomije“, pokazuju rezultati istraživanja.

Zemlja je takođe u potpunosti iskoristila svoje kulturne resurse u uspešnom održavanju Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu, kako bi ojačala poverenje u sopstvenu kulturu i učinila da se glas Kine čuje širom sveta.

Istraživanje pokazuje da 51,97 odsto ispitanika na globalnom nivou veruje da su Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu promovisale kulturnu razmenu, dok 46,8 odsto ispitanika smatra da je uspeh kineskog organizovanja Igara doneo nadu svetu u kontekstu pandemije kovida 19 i usporenog globalnog ekonomskog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...