Strateško približavanje Kine i Rusije

Putin pozvao Sija da na proleće poseti Moskvu 

SvetVesti

30.12.2022 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 5

Putin pozvao Sija da na proleće poseti Moskvu  Putin pozvao Sija da na proleće poseti Moskvu 
Ruski predsednik Vladimir Putin obavio je video konferencijski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i pozvao ga u Moskvu na proleće 2023. godine. Putin je... Putin pozvao Sija da na proleće poseti Moskvu 

Ruski predsednik Vladimir Putin obavio je video konferencijski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i pozvao ga u Moskvu na proleće 2023. godine. Putin je rekao da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji, a Si je naveo da je Kina spremna da gradi stratešku saradnju sa Rusijom.  

“Ne sumnjam da ćemo naći priliku da se lično sretnemo. Očekujem Vas, poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju, sledećeg proleća u državnoj poseti Moskvi. Ovo će pokazati celom svetu snagu rusko-kineskih veza po ključnim pitanjima i postaće glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima”, rekao je Putin, prenosi Komersant.  

Putin je ocenio da koordinacija dve zemlje u međunarodnoj areni “služi formiranju pravednog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu”. On je istakao da Kina i Rusija dele iste poglede na uzroke, tok i logiku tekuće transformacije globalnog geopolitičkog pejzaža, suočeni sa dosad neviđenim pritiscima i provokacijama Zapada. 

“Branimo naše principijelne stavove i branimo ne samo sopstvene interese, već i svih onih koji se zalažu za istinski demokratski svetski poredak i pravo da države slobodno određuju svoju sudbinu”, naveo je ruski predsednik. On je takođe rekao da su Rusija i Kina uspele da obezbede rekordan rast trgovinskog prometa i da će cilj od 200 milijardi dolara trgovinske razmene biti ispunjen pre roka.   

Si Đinping je preneo Putinu da je Peking “suočen sa teškom međunarodnom situacijom”, kao i da je spreman da poveća stratešku saradnju sa Moskvom, kao i da “jedni drugima pruže razvojne mogućnosti” i da budu globalni partneri na dobrobit naroda dve zemlje, prenosi TASS.  

  • GOCA BG

    30.12.2022 #1 Author

    Naravno,dve svetske sile se ujedinjuju i niko im nista ne moze…

    Odgovori

  • Milovan94

    31.12.2022 #2 Author

    Ovde dve svetske sile se ujedinjuju kako bi zbacili dominaciju zapadnog sveta.

    Odgovori

  • TATJANA

    4.1.2023 #3 Author

    Drze se zajedno i to je najpametnije

    Odgovori

  • MAJALG

    8.1.2023 #4 Author

    Odrzavaju odnose koju su vremenom sve bolji i oni ne haju za to sto drugi uporno pokusavaju da ih stave na zaracene strane.

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #5 Author

    Dve jake zemlje I treba da saradjuju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.