Vojni manevri na Dalekom istoku

Rusija, Kina i Indija zajedno vežbaju odbijanje agresije

SvetVesti

1.9.2022 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 7

Rusija, Kina i Indija zajedno vežbaju odbijanje agresije Rusija, Kina i Indija zajedno vežbaju odbijanje agresije
Strateška vojna vežba „Vostok-2022“ zvanično je počela u Rusiji, uz učešće armija iz 14 zemalja, uključujući Kinu i Indiju. Vojni manevri biće održani na... Rusija, Kina i Indija zajedno vežbaju odbijanje agresije

Strateška vojna vežba „Vostok-2022“ zvanično je počela u Rusiji, uz učešće armija iz 14 zemalja, uključujući Kinu i Indiju. Vojni manevri biće održani na devet poligona ruskog Istočnog vojnog okruga i u vodama Japanskog i Ohotskog mora.

U vežbi koja će trajati do 7. septembra, učestvovaće više od 50.000 vojnika, sa više od 5.000 komada naoružanja i opreme, 140 aviona i 60 ratnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila. Pored vojnih lica, u manevre su uključeni i službenici ruske policije i službi bezbednosti, prenosi Russia Today.

Prema rečima generala Aleksandra Fomina, zamenika ruskog ministra odbrane, cilj vežbe je unapređenje veština komandnog osoblja u odbijanju agresije protiv Rusije i njenih saveznika u istočnom pravcu. Fomin je istakao da vežba „Vostok-2022“ nije usmerena „protiv bilo kojih konkretnih država ili vojnih saveza i da je čisto odbrambene prirode“.

Ambasador Kine u Rusiji Džang Hanhui potvrdio je da vojna saradnja Kine i Rusije nije usmerena protiv neke treće strane, ali i da neće biti ni žrtva spoljnih faktora. On je međutim ocenio da NATO, koji vidi Rusiju kao „najznačajniju i direktnu pretnju“, a Kinu kao izazivača njenih „interesa, bezbednosti i vrednosti“, iako tvrdi da je „odbrambena organizacija“, u stvari započinjao ratove po svojoj volji, prenosi Global Times.

Foto: Beta/AP

Kineski diplomata je istakao da se NATO u poslednjih 30 godina pet puta proširio na istok, i da je sa 16 povećao broj država članica na 30, kao i da je rasporedio veliki broj naprednog strateškog ofanzivnog oružja u istočnoevropske zemlje. Džang je ocenio da NATO sada pokušava da ponovi to, podstičući krize i konfrontacije u azijsko-pacifičkom regionu. „Kako se ispostavilo, nisu Kina i Rusija te koje predstavljaju sistemski izazov za NATO, već NATO postepeno postaje ozbiljna pretnja svetskom miru i bezbednosti“, naveo je Džang.

Uprkos tekućem ratu u Ukrajini, Indija je prihvatila poziv Rusije da učestvuje u vežbi „Vostok-2022“, ali je odlučila da izostane iz pomorskih manevara. Razlog tome je negodovanje Japana zbog vežbe, a Nju Delhi i Tokio zajedno učestvuju u pomorskim manevrima QUAD. Japan je izrazio zabrinutost i protest zbog pomorskog dela vežbe „Vostok-2022“ u vodama blizu Kurilskih ostrva koje Tokio smatra svojom teritorijom, prenosi indijski Financial Express.

Bela kuća saopštila je da je zabrinuta zbog učešća Indije u zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom, kao i da je zabrinjavajuće da bilo koja druga zemlja učestvuje u vežbama sa Rusijom, koja vodi „ničim izazvan i varvarski rat sa Ukrajinom“. Pored Rusije, Kine i Indije, u vežbi „Vostok-2022“ učestvuju vojne jedinice Belorusije, Jermenije, Azerbejdžana, Tadžikistana, Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Laosa, Alžira, Nikaragve i Sirije.

  • GAGA

    1.9.2022 #1 Author

    Previse zveckanja oruzjem sa svih strana i nova blokovska podela sveta. Videcemo sta ce doneti

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.9.2022 #2 Author

    Cim se pripremaju,nesto sledi…

    Odgovori

  • Tatjana

    2.9.2022 #3 Author

    Tako i treba

    Odgovori

    • Lelica

      2.9.2022 #4 Author

      Naravno da ne treba,kome je do igranja sa oruzijem i rata.

      Odgovori

  • TNA

    2.9.2022 #5 Author

    Vidim da svi vojnice nose maske. Da virus ipak nije najveca sila

    Odgovori

  • MAJALG

    4.9.2022 #6 Author

    Bravo za njih treba da se drze zajedno…

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #7 Author

    Nista neobicno. Zemlje se pripremaju za rat

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...