Samit ŠOS-a u Samarkandu na putu svile

Si i Putin sastali se 39. put

SvetVesti

15.9.2022 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 4

Si i Putin sastali se 39. put Si i Putin sastali se 39. put
Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin sastali su se u četvrtak u Samarkandu u Uzbekistanu gde se održava samit Šangajske organizacije... Si i Putin sastali se 39. put

Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin sastali su se u četvrtak u Samarkandu u Uzbekistanu gde se održava samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Najavljeno je da će dvojica lidera razgovarati o ratu u Ukrajini, tenzijama oko Tajvana i produbljivanju partnerstva između Kine i Rusije.

„Veoma cenimo uravnoteženu poziciju kineskih prijatelja u vezi sa ukrajinskom krizom. Razumemo vaša pitanja i zabrinutost u vezi s tim“, rekao je Putin na sastanku, prenose Ria Novosti.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao je ranije da će predsednici razgovarati o bilateralnoj agendi i o glavnim regionalnim i međunarodnim temama“, prenosi Reuters. Ušakov je istakao da sastanak dvojice predsednika ima „poseban značaj“, imajući u vidu geopolitičku situaciju.

Si je u sredu stigao u drevni grad na putu svile, a to je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije Covid-19. On se poslednji put sastao s Putinom u Pekingu, nekoliko nedelja pre početka rata u Ukrajini. Tom prilikom oni su proglasili „partnerstvo bez ograničenja“ i potpisali sveobuhvatni sporazum o saradnji.

Prema navodima zapadnih analitičara, Kina pokazuje da je spremna ne samo da nastavi „uobičajeni biznis“ sa Rusijom, već da pokaže eksplicitnu podršku Moskvi i ubrza formiranje jačeg kinesko-ruskog savezništva. Dok Evropa želi da napusti rusku naftu i gas, Putin će verovatno nastojati da poveća izvoz energenata u Kinu.

Za to će biti potreban gasovod kroz Mongoliju, pa će Putin i Si o tome razgovarati sa mongolskim predsednikom Ukna Kurelskukom na trojnom sastanku u Samarkandu. Si i Putin sreli su se do sada 38 puta, a kineski predsednik još nije imao susret sa američkim predsednikom Džo Bajdenom (Joe Biden).

Tokom dvodnevnog samita, Putin će se sastati i sa liderima Irana, Kirgizije, Pakistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Azerbejdžana, Indije i Turske, saopštio je Kremlj. Iran je u četvrtak stupio u punopravno članstvo u ŠOS-u potpisivanjem memoranduma o pristupanju, dok Turska i Azerbejdžan imaju status pregovarača. Ostale pomenute države su članice ŠOS-a od ranije.

  • TATJANA

    16.9.2022 #1 Author

    Dobro je sto su na istoj liniji

    Odgovori

  • MAJALG

    17.9.2022 #2 Author

    Jacaju bilateralne odnose, kao jedne od najacih sila na svetu.

    Odgovori

  • Ceca

    18.9.2022 #3 Author

    Romansa jos uvek traje…dokle videcemo

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #4 Author

    Moraju da se drze zajedno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...