Sastanak predsednika Rusije i Kine u Uzbekistanu

Putin i Si licem u lice iduće nedelje

SvetVesti

8.9.2022 12:37 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin i Si licem u lice iduće nedelje Putin i Si licem u lice iduće nedelje
Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping sastaće se iduće nedelje na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u uzbekistanskom gradu Samarkandu,... Putin i Si licem u lice iduće nedelje

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping sastaće se iduće nedelje na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u uzbekistanskom gradu Samarkandu, koji će biti održan 15. i 16. septembra, potvrdio je ruski ambasador u Kini, Andrej Denisov.

Putin i Si poslednji put su se sastali u februaru u Pekingu na otvaranju zimskih Olimpijskih igara, nekoliko nedelja pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Dvojica predsednika tom prilikom su promovisali potpisivanje sporazuma kojim su se obavezali da odnosi imeđu Kine i Rusije „neće imati ograničenja“.

Osim što će najavljeni susret na samitu ŠOS-a biti njihov prvi susret „licem u lice“ od početka ukrajinske krize, to će takođe biti prvo Sijevo putovanje u inostranstvo od početka pandemije. Sastanak Putina i Sija dolazi nekoliko nedelja uoči velikog političkog sastanka Komunističke partije Kine, na kojem se očekuje da će Si preuzeti treći predsednički mandat, prenosi CNN.

U dokumentu koji je potpisan prilikom njihovog poslednjeg susreta u Pekingu, nova faza partnerstva Kine i Rusije ozvaničena je u 5.000 reči. U tekstu je, pored ostalog, izraženo zajedničko protivljenje „daljem širenju NATO-a“ i opreznost u pogledu „negativnog uticaja SAD“.

Prema rečima ruskog ambasadora u Kini, predstojeći samit lidera dve zemlje obećava, jer će biti kvalitetniji od online sastanaka. „Planiramo ozbiljan, punopravan sastanak naših lidera sa detaljnim dnevnim redom, na čemu upraco radimo sa našim kineskim partnerima“, rekao je Danilov, prenosi TASS.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev medija da pruži informacije o planovima putovanja Sija u Samarkand. Pored Kine i Rusije, članovi organizacije ŠOS su Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...