Dogovor ruskog Gazproma i kineske CNPC

Moskva i Peking prelaze na kupoprodaju gasa u rubljama i juanima

NovacSvetVesti

6.9.2022 16:38 Autor: Vladimir Jokanović 5

Moskva i Peking prelaze na kupoprodaju gasa u rubljama i juanima Moskva i Peking prelaze na kupoprodaju gasa u rubljama i juanima
Ruski Gazprom i kineska naftna korporacija CNPC prevode plaćanja za isporuke gasa preko gasovoda „Snaga Sibira“ u nacionalne valute, a dogovor je postignut na... Moskva i Peking prelaze na kupoprodaju gasa u rubljama i juanima

Ruski Gazprom i kineska naftna korporacija CNPC prevode plaćanja za isporuke gasa preko gasovoda „Snaga Sibira“ u nacionalne valute, a dogovor je postignut na nivou čelnika dve kompanije, Alekseja Milera i Dai Hulianga, saopšteno je posle njihovog sastanka u video formatu.

„Konkretno, izvršen je prelazak na plaćanje isporuka ruskog gasa Kini u rubljama i juanima“, navedeno je u saopštenju Gazproma, prenosi Komersant. Dve kompanije potpisale su dugoročni ugovor o kupoprodaji gasa pomenutim gasovodom, dodaje se u saopštenju.

Miler je novi mehanizam plaćanja nazvao „uzajamno korisnim, blagovremenim, pouzdanim i praktičnim rešenjem“. Prema njegovim rečima, to će pojednostaviti proračune i pružiti dodatni podsticaj razvoju ekonomija Rusije i Kine.

Gazprom i CNPC potpisali su u februaru drugi dugoročni sporazum o isporuci prirodnog gasa Kini. Nakon što projekat bude dostigao pun kapacitet, obim isporuka putem gasovoda „Snaga Sibira“ trebalo bi da se poveća za 10 milijardi kubnih metara godišnje na 48 milijardi.

Gazprom je u maju saopštio da je izvoz gasa u Kinu porastao za oko 60 odsto od početka godine. U julu i avgustu ruska kompanija navela je da isporuke u Kinu nastavljaju da rastu.

  • TATJANA

    6.9.2022 #1 Author

    Obostrana korist

    Odgovori

  • roka

    6.9.2022 #2 Author

    rublja da podstakne razvoj Kine ??? … šta je ovo, njuz net … !!!!!

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.9.2022 #3 Author

    Najbolja poslovna saradnja…

    Odgovori

  • kaćica

    6.9.2022 #4 Author

    Bravo za ovo,super vest.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.9.2022 #5 Author

    Lep način da polako dolar kreće da se eliminiše iz međunarodni transakcija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...