Ulagači pesimistični kada su u pitanju forinta, zlot i češka kruna

Istočnoevropske valute najosetljivije na pad vrednosti evra

BankeEUNovacVesti

8.8.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Istočnoevropske valute najosetljivije na pad vrednosti evra Istočnoevropske valute najosetljivije na pad vrednosti evra
Poremećene zbog sukoba u Ukrajini, vrednosti vodećih valuta u istočnoj Evrope spremaju se za novi udar koji će im zadati recesija koja se nazire... Istočnoevropske valute najosetljivije na pad vrednosti evra

Poremećene zbog sukoba u Ukrajini, vrednosti vodećih valuta u istočnoj Evrope spremaju se za novi udar koji će im zadati recesija koja se nazire u evrozoni.

Kada su u pitanju valute zemalja u razvoju, pored lire i rublje, trgovci imaju pesimističan stav u vezi sa vrednošću mađarske forinte, poljskog zlota i češke krune, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Goldman Sachs grupa, Fidelity International i InTouch Capital Markets predviđaju da će zemlje na istoku Evrope biti oštećene više od drugih ekonomija u razvoju ukoliko vrednost evra oslabi.

Tri valute su posebno osetljive na nestabilnost potražnje iz zemalja evrozone, koja ima 60 odsto udela u izvozu Mađarske, Poljske i Češke. Od početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru, ove zemlje su povećavale trgovanje u skladu sa evrom.

“Obazrivi smo i negativni kada su valute istočnoevropskih zemalja u pitanju”, kaže Pol Grir iz kompanije Fidelity International, koji očekuje dalji pad zlota i krune u odnosu na dolar.

Od kako je Međunarodni monetarni fond u julu upozorio da će se svetska ekonomija uskoro naći u recesiji, budućnost evrozone deluje zastrašujuće. Rekordna inflacija i sve veći izgledi da će doći do prekida isporuka ruskog gasa prete da dovedu do pada evrozone.

Ukoliko se vrednost evra spusti ispod vrednosti dolara, najveći pad među tržištima u razvoju zabeležiće istočnoevropske valute, uzimajući u obzir potražnju iz evrozone i prekide isporuka gasa, navode stratezi iz kompanije Goldman Sachs. Krajem jula U.S. banka je snizila ciljanu vrednost evra sa 1,05 na 0,99 dolara.

Od početka sukoba, forinta je izgubila 17 odsto vrednosti u odnosu na dolar i 8,2 odsto vrednosti u odnosu na evro. Zlot je izgubio 12 odsto vrednosti u odnosu na dolar, a češka kruna 9,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...