Građani afričke zemlje izgubili poverenje u nacionalnu valutu

Zimbabve uvodi zlatne novčiće kao sredstvo plaćanja

NovacSvetVesti

25.7.2022 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zimbabve uvodi zlatne novčiće kao sredstvo plaćanja Zimbabve uvodi zlatne novčiće kao sredstvo plaćanja
Centralna banka Zimbabvea objavila je da država uvodi zlatan novac kao zakonsko sredstvo plaćanja kako bi pokušala da stavi inflaciju pod kontrolu. Poverenje u... Zimbabve uvodi zlatne novčiće kao sredstvo plaćanja

Centralna banka Zimbabvea objavila je da država uvodi zlatan novac kao zakonsko sredstvo plaćanja kako bi pokušala da stavi inflaciju pod kontrolu.

Poverenje u valutu Zimbabvea je na niskom nivou, nakon što je štednja stanovništva izgubila vrednost zbog hiperinflacije 2008. godine, kada je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, dostigla pet milijardi odsto.

Razlog tako niskog nivoa poverenja leži u tome što stanovništvo radije kupuje američki dolar na crnom tržištu, koji ili čuva ili koristi za svakodnevne transakcije. Mnoge trgovine više ne koriste zvanični zimbabveanski dolar.

Komercijalnim bankama je poslata prva tranša od 2.000 zlatnih novčića, prenosi Beta.

„Vlast pokušava da ublaži veoma visoku potražnju za američkim dolarom jer ponuda ne može da je zadovolji. Očekivanje je da će se ublažiti i gubitak vrednosti lokalne valute, što bi trebalo da ima nekakav stabilizujući efekat na cene dobara“, ocenio je ekonomista iz Zimbabvea Prosper Čitambara (Prosper Chitambara).

On je dodao da se zbog hronične hiperinflacije u zemlji očekuje da će potražnja za zlatnim novčićima biti velika, ali smatra da većina stanovnika, koja se svaki dan bori za egzistenciju, neće moći da ih nabavi.

„Za običnog čoveka, od ovoga nema mnogo direktne koristi, posebno ako nema viška gotovine“, smatra Čitambara.

Bilo koji pojedinac ili kompanija zlatnike može da kupi od prodavaca sa dozvolom, kao što su banke, i to domaćom ili nekom stranom valutom, saopštila je centralna banka Zimbabvea.

Stranci će zlatne novčiće moći da kupe samo stranim novcem.

  • GOCA BG

    25.7.2022 #1 Author

    Videcemo da li je odluka dobra i da li ima rezultata…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...