Intenzivno slabljenje rupija u odnosu na dolar

Istorijski niska vrednost indijske valute

AnalizaBankeNovacSvetU fokusuVesti

4.7.2022 11:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Istorijski niska vrednost indijske valute Istorijski niska vrednost indijske valute
Vrednost indijskog rupija produžila je šestomesečni pad, dostižući istorijski nizak nivo od 78,98 rupija za dolar. Sve veći trgovinski jaz i odliv kapitala iz... Istorijski niska vrednost indijske valute

Vrednost indijskog rupija produžila je šestomesečni pad, dostižući istorijski nizak nivo od 78,98 rupija za dolar. Sve veći trgovinski jaz i odliv kapitala iz Indije povećava rizike za vrednost nacionalne valute, što dodatno doprinosi problemima inflacije.

Budućnost rupija ostaje neodređena, jer više domaćih i inostranih faktora nepovoljno utiče na njegovu stabilnost. Odliv kapitala i likvidnost u dolarima utiče na dalju depresijaciju indijske valute. Jedini faktori koji bi mogli da obuzdaju dalje slabljenje rupija su intervencija centralne banke i politika vlade da podstakne priliv dolara, prenosi Financial Express.

U nastojanju da to postigne vlada je povećala uvoznu carinu na zlato, dok je centralna banka agresivno intervenisala. Indijske devizne rezerve, koje mogu da pokriju oko 10 meseci uvoza, pale su za oko 50 milijardi dolara od septembra, na oko 593 milijarde dolara u junu.

Vrednost rupija u odnosu na dolar oslabila je oko 5,95 odsto u tekućoj godini, a mnoge brokerske kuće očekuje da će nastaviti da slabi u bliskoj budućnosti, prenosi Mint. Pad vrednosti rupija imao je do sada marginalni uticaj na indijske kompanije, ali stručnjaci upozoravaju da bi svako dalje slabljenje valute moglo da našteti kompanijama.

Prema oceni konsultantske kuće India Ratings and Research, brojke do fiskalne 2022. godine pokazale su dobro stanje korporativne Indije, iako su rezultati u poslednjem kvartalu prošle godine bili nešto slabiji. Ipak, godišnji bilansi stanja ostali su relativno dobri. Međutim, stres bi mogao da bude vidljiv ukoliko rupi bude nastavio da gubi vrednost, ocenjuju stručnjaci.

Za sada nema značajnih znakova problema za indijske kompanije, ali rizici rastu, upozoravaju analitičari. S druge strane, indijske kompanije pripremljene su za oštar pad vrednosti rupija, zahvaljujući prethodnim lošim iskustvima. Kompanije su značajno smanjile rizik svojih zajmova, jer su ranije pretrpele osetne gubitke, podseća banka Axis Securities.

Depresijacija valute, ialo negativna za uvoznike, pogoduje izvoznicima, pa je zbog toga njen uticaj različit u odnosu na različite sektore. Kompanije sa većom izloženosšću spoljnoj trgovini osetiće veći uticaj slabljenja nacionalne valute. Depresacija rupija dovešće do uvezene inflacije, a preduzeća koja uvoze sirovine, osetiće snažan negativan uticaj.

S druge strane, izvozno orijentisanim sektorima kao što su informaciona tehnologija i farmacija, pogoduje pad vrednosti rupija. Većina ovih preduzeća ima pokriće za svoje potrebe i biće u stanju da u velikoj meri zaštiti svoju marginu, prognozira investicioni fond Ambit Asset Management.

  • GOCA BG

    5.7.2022 #1 Author

    Spremni su vec,prosli su vec kroz to…

    Odgovori

  • TINA

    10.7.2022 #2 Author

    Kako vidim, Indija je spremna za krizu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...