"Prijateljske" umesto "toksičnih" valuta

Banka Rusije podstiče na izbegavanje dolara i evra

BankeNovacSvetVesti

4.8.2022 16:25 Autor: Vladimir Jokanović 3

Banka Rusije podstiče na izbegavanje dolara i evra Banka Rusije podstiče na izbegavanje dolara i evra
Banka Rusije objavila je izveštaj o razvoju finansijskog tržišta pod sankcijama, a centralna banka napominje da blokada ruske imovine stvara rizike za građane i... Banka Rusije podstiče na izbegavanje dolara i evra

Banka Rusije objavila je izveštaj o razvoju finansijskog tržišta pod sankcijama, a centralna banka napominje da blokada ruske imovine stvara rizike za građane i privredu prilikom korišćenja dolara i evra. Trgovina juanom raste, pa je tako 22. jula obim trgovine kienskom valutom prvi put u istoriji premašio trgovanje u evrima.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov nazvao je u maju dolar i evro toksičnim valutama za Rusiju, jer je njihova upotreba u zemlji ograničena nakon uvođenja sankcija, prenosi Komersant. Banka Rusije namerava da uvede dodatne mere za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i evrima.

Nefinansijske organizacije u Rusiju podstiču se da pretvaraju dolare i evre u juane i druge „prijateljske“ valute. Banka Rusije razmatra različite pristupe u radu sa blokiranom imovinom ruskih rezidenata i stanovnicima zemalja koje se ne smatraju prijateljskim, ali otkup blokirane imovine ne smatra rešenjem, zbog velike emisije novca.

„Da bi ublažile valutni rizik, banke bi trebalo da postepeno ukidaju toksične valute ravnomerno sa obe strane svojih bilansa. Regulatorne mere koje obeshrabruju korišćenje valuta neprijateljskih zemalja mogu se primeniti i na nebankarske finansijske institucije“, navedeno je u izveštaju ruske centralne banke.

Centralna banka istakla je potrebu za stvaranjem uslova za prelazak na korišćenje nacionalnih valuta, uključujući rusku rublju u prekograničnim transakcijama. Banka je navela da je spremna da razmotri mehanizme za svoje učešće prilikom pokretanja trgovanja nacionalnom valutom na deviznom tržištu i za podršku likvidnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...