Banka Rusije poboljšala prognozu za ovu godinu

Pad cena i jačanje rublje uticali na obaranje inflacije

BankeNovacSvetVesti

22.7.2022 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 8

Pad cena i jačanje rublje uticali na obaranje inflacije Pad cena i jačanje rublje uticali na obaranje inflacije
Banka Rusije snizila je svoju prognozu inflacije za tekuću godinu sa 14 do 17 odsto na 12 do 15 procenata, navedeno je u saopštenju... Pad cena i jačanje rublje uticali na obaranje inflacije

Banka Rusije snizila je svoju prognozu inflacije za tekuću godinu sa 14 do 17 odsto na 12 do 15 procenata, navedeno je u saopštenju nakon sastanka čelnika centralne banke.

„Važni faktori za dalju dinamiku inflacije biće dinamika kursa rublje, efikasnost procesa supstitucije uvoza, kao i obim i brzina oporavka uvoza gotovih proizvoda, sirovina i komponenti“, saopštila je Banka Rusije, prenosi Interfax.

Centralna banka zadržala je prognozu inflacije za narednu godinu na nivou pet do sedam odsto, kao i očekivanja za 2024. godinu kada bi inflacija trebalo da bude oborena na četiri odsto. Trenutna stopa rasta potrošačkih cena ostaje niska, što doprinosi daljem usporavanju godišnje inflacije.

Godišnja inflacija u junu pala je na 15,9 odsto posle 17,1 odsto u maju, dok bi prema preliminarnim procenama u julu trebalo da padne na 15,9 odsto. „Smanjenje ukupne stope inflacije u velikoj meri je posledica nastavka korekcije cena roba i usluga nakon njihovog oštrog povečanja u martu“, navela je Banka Rusije.

Obaranju cena doprinela je dinamika kursa rublje i generalno uzdrđana dinamika potrošačke potražnje, ocenila je Banka Rusije. Istovremeno, pokazatelji koji karakterišu najstabilniju dinamiku cena, prema procenama banke, ostaju na nivou iznad četiri odsto godišnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...