Rusija kontrolom kapitala poništila negativne efekte u vezi sa izjavama Zapada o neisplaćenim međunarodnim obveznicama

Rublja postala valuta sa najboljim performansama ove godine

NovacSvetVesti

29.6.2022 09:46 Autor: Marija Krsmanović 2

Rublja postala valuta sa najboljim performansama ove godine Rublja postala valuta sa najboljim performansama ove godine
Ruska valuta zabeležila je najveći rast u proteklih sedam godina, prevazilazeći vrednost od 52 rublje za dolar, jer je kontrola kapitala zajedno sa oporezivanjem... Rublja postala valuta sa najboljim performansama ove godine

Ruska valuta zabeležila je najveći rast u proteklih sedam godina, prevazilazeći vrednost od 52 rublje za dolar, jer je kontrola kapitala zajedno sa oporezivanjem na kraju ovog meseca neutralisala negativne efekte izjava Zapada da istočnoevropska zemlja nije isplatila međunarodne obveznice.

Rublja je postala valuta sa najboljim performansama ove godine, podstaknuta hitnim merama koje su ruske vlasti donele kako bi ublažile efekte zapadnih sankcija na ruski finansijski sistem.

Rublja je prvi put dostigla vrednost od 50,6125 u odnosu na dolar po prvi put od maja 2015. godine, dok je u odnosu na evro dostigla rast od 54,40, što je nivo na kome je poslednji put bila u aprilu 2015, piše Reuters.

Na jučerašnjem popodnevnom trgovanju rublja je porasla za skoro tri odsto do vrednosti od 51,88 u odnosu na dolar i 54,71 u odnosu na evro, pa je tako za čitav dan porasla 2,5 odsto.

Ruska valuta trenutno ima veću vrednost u odnosu na period pre početka sukoba u Ukrajini, kada je bila na nivou od 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro.

Potražnja za stranim valutama, kada su u pitanju kompanije fokusirane na izvoz koje rublju konvertuju u evro ili dolar zbog mesečnih poreza, u Rusiji je trenutno ispod nivoa deviznih zaliha.

Uz ograničenja povlačenja stranih valuta sa računa banaka za fizička lica, ograničenja kapitala pomogla su rublji da ublaži efekte izjava Zapada da je Rusija platila svoje međunarodne obveznice prvi put posle više od jednog veka.

Iz Kremlja, koji ima dovoljno novca da obavi isplate zahvaljujući prihodima od nafte i gasa, stižu demanti u vezi sa tvrdnjama Zapada, koji ruske vlasti optužuju za veštačko deplasiranje.

Na berzama je dolarski RTS indeks porastao 2,5 osto, do nivoa od 1.464, 1 poena. Ruski MOEX indeks je niži za 0,3 odsto, odnosno nalazi se na nivou od 2.409,1 poen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...