U očekivanju prodaje ruskog gasa za rublje

Rusija najavljuje tektonske promene svetskog finansijskog poretka

SvetVesti

30.3.2022 14:24 Autor: Vladimir Jokanović 8

Rusija najavljuje tektonske promene svetskog finansijskog poretka Rusija najavljuje tektonske promene svetskog finansijskog poretka
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je u sredu na pitanje da li instrukcije ruskog predsednika Vladimira Putina da do 31. marta pokrene mehanizam naplate... Rusija najavljuje tektonske promene svetskog finansijskog poretka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je u sredu na pitanje da li instrukcije ruskog predsednika Vladimira Putina da do 31. marta pokrene mehanizam naplate ruskog gasa u rubljama za „neprijateljske zemlje“ znači da će nova pravila stupiti na snagu u četvrtak.

„Ne, apsolutno. Plaćanje i isporuke su dugotrajan proces“, rekao je Peskov.

Putin je prošle nedelje naložio vladi, centralnoj banci Rusije i Gazpromu da do 31. marta preduzmu mere za promenu valute plaćanja za isporuku gasa evropskim, odnosno „neprijateljskim zemljama“, podseća Russia Today. Peskov je rekao da ako evropske zemlje odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama, onda im Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno.

Putin i ruski ekonomisti izrazili su mišljenje da nema smisla da Rusija isporučuje domaću robu Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i prima plaćanja u dolarima, evrima i drugim valutama. Istovremeno, ruski ekonomski centri predlažu da Rusija pređe na novu platnu jedinicu u trgovini sa prijateljskim zemljama.

Ekonomski eksperti smatraju da su sankcije Zapada, koje su Rusiju odsekle od svetskih tržišta kapitala i otežale konverziju rublje za spoljnu trgovinu, kao i recipročna namera Moskve, „pokrenule pitanje stvaranja nove platne jedinice za trgovanje sa prijateljskim zemljama“, prenosi RBK.

Foto: Tanjug/AP

Za takav sistem trgovine, prema oceni ruskih stručnjaka, mogu biti zaiteresovane zemlje Evroazijske unije, Kine, Indije, Irana i Turske. Tako će se, kako navode ruski ekonomisti, učesnici u trgovanju osloboditi zavisnosti i od drugih valuta koje se mogu koristiti kao geopolitičko oružje. Autori inicijative predložili su da se vrednost nove jedinice poveže sa zlatom i plemenitim metalima dostupnim zemljama učesnicima.

Kako prenose ruski mediji, Putin čeka do kraja marta na izveštaj vlade, Banke Rusije i Gazproma o promeni valute plaćanja za „neprijateljske zemlje“. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u utorak u razgovoru sa Putinom da je nemoguće platiti gasne ugovore u rubljama. Ruska vlada takođe razmatra da uvede plaćanje u rubljama i za druge robe.

Svet se kreće „ka novoj logici svetskih ekonomskih odnosa“ i ka novom finansijskom sistemu, ocenio je bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev. On je rekao da se antiruske sankcije Zapada „vraćaju kao bumerang“ i da se ispostavilo da je Rusija bila spremna za te „predvidive napade“.

U Evropi „počinje recesija koja se može proširiti na ceo svet“, rekao je Medvedev, ističući da zbog antiruskih sankcija inflacija i cene goriva rastu „kosmičkom brzinom“. On je naveo da same sankcije „još nisu dale rezultate“, a blokada ruskih banaka „nije donela značajan rezultat“, prenosi Komersant.

Prema njegovim rečima, zabrana izvoza ruskih energenata „do sada je pogodila samo obične potrošače na Zapadu“. On je potvrdio da postoje stvarne poteškoće sa kojima Rusija mora da se nosi. „Ipak, nemoguće je globalno ograničiti Rusiju“, ocenio je Medvedev, dodajući da se „svet postepeno kreće ka novoj logici svetskih ekonomskih odnosa“ i ka ažuriranom finansijskom sistemu.

Medvedev je naveo da se „svet budi, a poverenje u rezervne valute se topi“, kao i da napuštanje dolara i evra kao glavnih rezervnih valuta „ne izgleda kao tako fantastična budućnost“.

„Dolazi era regionalnih valuta. Koliko god ko želeo, moraće da se dogovori o novom svetskom finansijskom poretku. I tada će odlučujuću reč imati one zemlje koje imaju jaku i naprednu ekonomiju, zdrave javne finansije i pouzdan monetarni sistem“, kazao je Medvedev.

Zapadne zemlje uvele su nekoliko paketa oštrih sankcija Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini. U tom kontekstvu, inostrane kompanije masovno obustavljaju rad u Rusiji. Medvedev je odluku kompanija koje napuštaju Rusiju ocenio kao „političku“, a Kremlj tvrdi da sankcije neće moći da izoluju Rusiju.

  • SNEZANA

    30.3.2022 #1 Author

    Rusija i kreira finansijski poredak.

    Odgovori

  • MADMAX

    30.3.2022 #2 Author

    Sami sebe će izolovati.

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.3.2022 #3 Author

    Tako je Rusija!!! Svakako svi u svim sektorima i na svim poljima osecamo posledice i sankcija i cena gasa i nafte ali Rusija je zemlja koja je primer kako se brane svoja prava.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    30.3.2022 #4 Author

    Stiže novi svetski poredak

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #5 Author

    Ovo su definitivno tektonski poremećaji što se tiče globalnog finansijskog sistema

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #7 Author

    Svi su svesni da do toga mora doći

    Odgovori

  • LEBRON

    17.9.2023 #8 Author

    Svaka cast Rusiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...