Upozorenje iz ministarstva finansija SAD kompanijama

Ili poslovanje u Rusiji ili na Zapadu

NovacSvetVesti

30.3.2022 12:25 Autor: Vladimir Jokanović 6

Ili poslovanje u Rusiji ili na Zapadu Ili poslovanje u Rusiji ili na Zapadu
Najveće svetske kompanije „imaju izbor“ da li da posluju u Rusiji ili u zapadnim savezničkim zemljama, rekao je zamenik američkog ministra finansija Vali Adajemo... Ili poslovanje u Rusiji ili na Zapadu

Najveće svetske kompanije „imaju izbor“ da li da posluju u Rusiji ili u zapadnim savezničkim zemljama, rekao je zamenik američkog ministra finansija Vali Adajemo (Wally Adeyemo).

Prema njegovim rečima, kompanije mogu „da izaberu da pomognu Rusiji“ u njenom napadu na Ukrajinu ili da „nastave da posluju sa 30 zemalja“ koje su uvele sankcije.

On je naveo da su saveznici Ukrajine posvećeni uvođenju novih sankcija, upozoravajući ruske oligarhe: „doći ćemo po vaše resurse“, prenosi BBC. Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji otežale su ili onemogućile trgovinu nekim firmama, dok su neke druge odlučile da napuste Rusiju iz „moralnih razloga“.

Međutim, neki poznati brendovi, kao što su Marks & Spencer i Burger King nemaju moć da odu, jer njihove poslove vode većinski vlasnici franšiza u Rusiji. Odgovarajući na pitanje o kineskim i indijskim firmama koje popunjavaju praznine nakon odlaska zapadnih kompanija iz Rusije, Adejemo je rekao da će SAD „preduzeti mere protiv“ svakog ko pomaže Moskvi da izbegne sankcije.

Američki zvaničnik ocenio je da je jasno da su američki dolar, evro i funta okosnica globalnog finansijskog sistema i da svako ko želi da radi u tim valutama „mora da učestvuje u našim sankcijama“. Nakon početnog pada na rekordno nizak nivo, ruska valuta je povratila većinu svojih gubitaka nakon početka vojne intervencije. Razlog za prvobitni pad je bilo sankcionisanje ruske centralne banke, dok je oporavak rublje posledica nastavka prodaje ruske nafte i gasa.

Vali Adajemo / Foto: Flickr @US Embassy New Delhi

„Do danas nismo videli da je Rusija uspela da izbegne naše sankcije na smislen način, ali znamo da ona to pokušava i znamo da će pokušati da iskoristi sva moguća sredstva“, rekao je Adejemo, prenosi CNBC. On je pomenuo kriptovalute i netransparentne kompanije koje bi Rusija mogla da iskoristi da zaobiđe ekonomske sankcije.

„Ono što želimo veoma jasno da poručimo kripto berzama, finansijskim institucijama, pojedincima i svima koji su u poziciji da pomognu Rusiji da iskoristi prednosti i izbegne naše sankcije – smatraćemo vas odgovornim“, rekao je američki zvaničnik. „Doći ćemo i naći ćemo vas i osiguraćemo da Rusija nema mogućnosti da zaobiđe sankcije koje smo uveli kako bismo im otežali vođenje nelegitimnog rata u Ukrajini“, dodao je on.

Digitalne valute pokazale su se pogodnim u jačanju vojnih kapaciteta Ukrajine, jer je vlada u Kijevu prikupila milione dolara kripto donacija. Istovremeno, zapadni regulatori su zabrinuti zbog njihove potencijalne upotrebe u izbegavanju sankcija uvedenih Rusiji.

Korisnici transakcija kriptovalutama ostaju anonimni, međutim stručnjaci tvrde da je moguće pratiti kretanje sredstava zahvaljujući javnoj prirodi blokčejna, nepromenljivom zapisu svih transakcija digitalne valute.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...