većina zemalja nije na putu da ispune ciljeve

Svetu potrebno 2,7 biliona dolara godišnje za postizanje nulte emisije do 2050.

SvetU fokusu

14.9.2023 20:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetu potrebno 2,7 biliona dolara godišnje za postizanje nulte emisije do 2050. Svetu potrebno 2,7 biliona dolara godišnje za postizanje nulte emisije do 2050.
Da bi se postigle neto nulte emisije do 2050. godine i izbegla porast temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusovih u ovom veku, potrebne su investicije... Svetu potrebno 2,7 biliona dolara godišnje za postizanje nulte emisije do 2050.

Da bi se postigle neto nulte emisije do 2050. godine i izbegla porast temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusovih u ovom veku, potrebne su investicije od 2.700 milijardi dolara godišnje na globalnom nivou.

Naučnici kažu da je idealno da svet u ovom veku ograniči rast prosečne globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusovih (C) kako bi se izbegli katastrofalni efekti klimatskih promena. Mnoge vlade su se obavezale da će smanjiti emisije na neto nulu do sredine veka kako bi pomogle da se to postigne, prenosi Reuters.

Međutim, većina zemalja nije na putu da ispune ni ciljeve u pogledu emisija do 2030. godine, a kamoli do 2050. godine, navodi se u izveštaju.

Neto-nula se odnosi na smanjenje emisija na što je moguće bliže nuli sa svim preostalim emisijama koje se ponovo apsorbuju iz atmosfere, na primer, okeanima i šumama.

Prema Ujedinjenim nacijama, postojeća obećanja vlada o smanjenju emisija neće uspeti da zaustave globalne temperature da porastu preko 1,5C i verovatno bi dovele svet do toga da se zagreje za 2,5C do 2050. godine.

Istraživačka kompanija Wood Mackenzie saopštila je da su potrebne investicije u energetski sektor od 1.900 milijardi dolara godišnje za dekarbonizaciju, a to se mora povećati za 150 odsto ili 2.700 milijardi biliona dolara godišnje, da bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni. Potrebno je tri četvrtine te investicije u sektoru energetike i infrastrukture.

Postizanje 1,5 stepeni C biće izuzetno izazovno, ali je moguće i u velikoj meri zavisi od akcija preduzetih ove decenije“, rekao je Sajmon Flouers (Simon Flowers), predsednik i glavni analitičar kompanije Wood Mackenzie.

Obnovljivi izvori energije kao što su energija vetra i solarna energija moraju da postanu glavni svetski izvor napajanja kako bi se podržala elektrifikacija transporta i proizvodnja zelenog vodonika, navodi se u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...