energetska kriza remeti planove

Povratak na ugalj usporio smanjivanje globalnog zagađenja

AnalizaEkologijaSvet

25.6.2023 11:53 Autor: Miljan Paunović 17

Povratak na ugalj usporio smanjivanje globalnog zagađenja Povratak na ugalj usporio smanjivanje globalnog zagađenja
Globalne emisije ugljen-dioksida povezane sa energijom porasle su za manje od jedan odsto u 2022. godini, i to je manje nego što se prvobitno... Povratak na ugalj usporio smanjivanje globalnog zagađenja

Globalne emisije ugljen-dioksida povezane sa energijom porasle su za manje od jedan odsto u 2022. godini, i to je manje nego što se prvobitno očekivalo.

Prema izveštaju IEA (International Energy Agency), ovako malom rastu globalnih emisija doprinelo je sve veće korišćenje zelene energije. Naime, rast upotrebe solarne i energije vetra, električnih vozila, toplotnih pumpi i sve veća energetska efikasnost pomogli su da se ograniči uticaj povećane upotrebe uglja i nafte usled globalne energetske krize.

„Iako je rast emisija prošle godine bio daleko manji od izuzetnog skoka od preko šest odsto u 2021. godini, emisije i dalje ostaju na neodrživoj putanji rasta, što je znak i poziv na jače akcije za ubrzanje tranzicije na čistu energiju i pomeranje sveta na put ka ispunjavanju svojih energetskih i klimatskih ciljeva“, navodi se u analizi objavljenoj u martu.

Ovaj izveštaj je prvi u seriji Global Energy Transitions Stocktake, koji će na jednom mestu objediniti najnoviju analizu IEA-e, čineći je dostupnom uoči Konferencije o klimatskim promenama COP28 u novembru.

Kina i SAD će „raditi“ na ovom polju

Najveći emiteri CO2 – Kina i Sjedinjene Američke Države najavile su da će raditi na ovom polju i pronaći rešenja koja će svima biti od koristi, uprkos trenutno lošim političko-ekonomskim odnosima.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) rekao je da SAD i Kina, dva najveća svetska emitera gasova sa efektom staklene bašte, moraju da stvore partnerstvo u borbi protiv klimatskih promena, i da ne smeju da dopuste da ih razmimoilaženja po drugim pitanjima ometaju.

Foto: Pixabay.com

Kina je prošle godine nakratko prekinula razgovore sa SAD o klimatskim problemima, bezbednosti i drugim oblastima kao odgovor na posetu tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu, prenosi Reuters.

Iako je Kina kasnije nastavila te razgovore, odnosi između dve zemlje ponovo su se pogoršali nakon što je, kako su SAD opisale, kineski špijunski balon preleteo američki vazdušni prostor, zbog čega je Blinken odložio posetu ovoj zemlji sve do početka ove nedelje.

Subvencije za fosilna goriva, poljoprivredu i ribarstvo, koje štete prirodi i privredi jer se ulažu u neobnovljive izvore energije, mogu se koristiti za finansiranje klimatskih akcija širom sveta, navodi se u izveštaju koji je nedavno objavila Svetska banka.

„Upotreba fosilnih goriva jedan je od glavnih uzroka sedam miliona prevremenih smrti svake godine zbog zagađenja vazduha“, navodi se u izveštaju „Razvoj detoksikacije: prenamena subvencija štetnih po životnu sredinu“.

Subvencije za poljoprivredu odgovorne su za gubitak od 2,2 miliona hektara šume godišnje, ili 14 odsto globalnog krčenja šuma, dok su subvencije za ribarstvo koje prelaze 35 milijardi dolara svake godine ključni pokretač smanjenja ribljeg fonda, prevelike ribarske flote i pada profitabilnosti, dodaje se u saopštenju koje prenosi Anadolu Agnecy.

Svetska banka je saopštila da bilioni koje vlade troše na neefikasne subvencije pogoršavaju klimatske promene i da se umesto toga mogu iskoristiti za rešavanje klimatskog problema.

Rast emisija znatno sporiji od globalnog ekonomskog rasta od 3,2 odsto

Globalne emisije CO2 povezane sa energijom porasle su 2022. godine za 0,9 odsto, ili 321 milion tona, dostigavši novi maksimum od više od 36,8 milijardi tona, navodi se u izveštaju IEA.

„Porast emisija bio je znatno sporiji od globalnog ekonomskog rasta od 3,2 odsto, što signalizira povratak na decenijski trend koji je prekinut 2021. brzim ekonomskim oporavkom od Covid krize sa velikim emisijama. Ekstremni vremenski događaji, uključujući suše i toplotne talase, kao i neuobičajeno veliki broj nuklearnih elektrana van mreže, doprineli su porastu emisija. Ali dodatnih 550 miliona tona emisija je izbegnuto povećanom primenom tehnologija čiste energije.

Emisije CO2 iz uglja porasle su za 1,6 odsto pošto je globalna energetska kriza nastavila da podstiče talas prelaska sa gasa na ugalj u Aziji, a u manjoj meri u Evropi. Dok je povećanje emisija uglja bilo samo oko jedne četvrtine porasta 2021. godine, ono je i dalje daleko premašilo prosečnu stopu rasta iz poslednje decenije. Povećanje emisija iz uglja više je nego nadoknadilo pad emisija iz prirodnog gasa od 1,6 odsto jer je snabdevanje nastavilo da se smanjuje nakon ruske invazije na Ukrajinu i dok su evropska preduzeća i građani odgovorili naporima da smanje upotrebu gasa“, navodi IEA.

  • MAXMAD

    25.6.2023 #1 Author

    Dva koraka napred tri nazad!

    Odgovori

  • BLIZANAC

    25.6.2023 #2 Author

    Nikada mi nećemo smanjiti globalno zagrevanje ovakvim ponašanjem

    Odgovori

    • ZVONČICA

      25.6.2023 #3 Author

      Slazem se,ako ovako nastavimo na dalje,od toga nema nista

      Odgovori

  • BAĆA

    25.6.2023 #4 Author

    To je sjajna vest

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.6.2023 #5 Author

    Uvek ce nesto biti razlog..

    Odgovori

  • IV

    25.6.2023 #6 Author

    Kakve su to kombinacije…

    Odgovori

  • NATI

    25.6.2023 #7 Author

    Videcemo koliko ce trajatu

    Odgovori

  • LAV

    25.6.2023 #8 Author

    Fenomen globalnog zagrevanja ce nam doci glave.

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2023 #9 Author

    Ne treba odustati, problemi su uvek prisutni

    Odgovori

  • Emilija

    25.6.2023 #10 Author

    Bas tako

    Odgovori

  • SUNCICA

    25.6.2023 #11 Author

    Ugalj manje zagadjuje definitvno

    Odgovori

  • Gaga

    25.6.2023 #12 Author

    Zaista dobra vest

    Odgovori

  • DOBRILA

    26.6.2023 #13 Author

    Bilo bi dobro da bude stvarno tako..

    Odgovori

  • tamara71

    26.6.2023 #14 Author

    Sjajna vest

    Odgovori

  • jevtić

    26.6.2023 #15 Author

    Ako je tako, dobro je

    Odgovori

  • Dux011

    26.6.2023 #16 Author

    To je dobro onda.

    Odgovori

  • ELLA

    27.6.2023 #17 Author

    Kad zaskripi moćnici se brzo vraćaju na štetne izvore i nema vise zelenih agendi koje tako licimerni propagiraju. Sve se radi zarad profita

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...