Klimatske promene najavljuju vrelu 2024. godinu

Šta nam donosi El Ninjo faza zagrevanja planete?

AnalizaSvetU fokusu

9.6.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Šta nam donosi El Ninjo faza zagrevanja planete? Šta nam donosi El Ninjo faza zagrevanja planete?
Prirodni vremenski događaj poznat kao El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, verovatno dodajući toplotu planeti koja se već zagreva zbog klimatskih promena. El... Šta nam donosi El Ninjo faza zagrevanja planete?

Prirodni vremenski događaj poznat kao El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, verovatno dodajući toplotu planeti koja se već zagreva zbog klimatskih promena.

El Ninjo je pojava koja nastaje zbog okeanskih anomalija. Ove promene utiču na atmosferu i na vreme.
Američki naučnici potvrdili su da je novi ciklus El Ninja započeo. Stručnjaci kažu da će 2024. verovatno biti najtoplija godina na svetu. Oni strahuju da će to pomoći da se svet pomeri preko ključne tačke zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa.

To će, takođe, uticati na vremenske prilike u svetu, potencijalno doneti sušu u Australiju, više kiše na jugu SAD i oslabiti monsun u Indiji. Događaj će verovatno trajati do sledećeg proleća, nakon čega će se njegovi uticaji povući.

Adam Skejf (Adam Scaife), šef dugoročnih predviđanja u kompaniji UK Met Office rekao je:
„Već nekoliko meseci ima znakova u našim predviđanjima da se El Ninjo pojačava i zaista izgleda da će krajem ove godine dostići vrhunac u intezitetu“, piše BBC.


Novi rekord kada je u pitanju visina globalne temperature definitivno će biti sledeće godine. Zavisi koliko će El Ninjo biti veliki, ali veliki su izgledi da će 2024. godina pomeriti 2016. godinu kao najtopliju godinu na svetu.

Južna oscilacija El Ninja ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: toplu, hladnu ili neutralnu.

Snažan El Ninjo od 1997. do 1998. godine koštao je preko pet biliona dolara sa oko 23.000 smrtnih slučajeva u olujama i poplavama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...