Dunav pokazao kao jedini put za trgovinu sa Evropom

Održivi ekonomski razvoj i energetska bezbednost prioriteti država članica EUSDR

EUVesti

20.10.2022 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Održivi ekonomski razvoj i energetska bezbednost prioriteti država članica EUSDR Održivi ekonomski razvoj i energetska bezbednost prioriteti država članica EUSDR
Održivi ekonomski razvoj i energetska bezbednost prioriteti su zemalja članica Dunavske strategije Evropske unije, a to nije moguće sa bezbednosnim pretnjama izazvanim ruskom invazijom... Održivi ekonomski razvoj i energetska bezbednost prioriteti država članica EUSDR

Održivi ekonomski razvoj i energetska bezbednost prioriteti su zemalja članica Dunavske strategije Evropske unije, a to nije moguće sa bezbednosnim pretnjama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, poručeno je na otvaranju dvodnevnog 11. Foruma Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) u slovačkom gradu Košice.

Potpredsednica Vlade Ukrajine zadužena za evropske i evro-atlantske integracije Olha Stefanišina (Olha Stefanishyna) istakla je da je Ukrajina uspela da iznese utvrđene prioritete poput održivog razvoja i razvijanja društva znanja, ali i da se još jednom potvrdila važnost povezivanja regiona. Prema njenim rečima, kada su ukrajinske luke bile blokirane, upravo se Dunav pokazao kao jedini put za trgovinu sa Evropom.

U ime EU iz Brisela video porukom su se obratili komesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira (Elisa Ferreira) i komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius, koji su pohvalili povećenost Ukrajine tokom predsedavanja i pozdravili solidarnost evropskih zemalja.

Fereira je istakla da teme poput energetike, ekologije, digitalizacije ili migracija ne poznaju granice i pozvala na konkretnu akciju u ostvarivanju tih ciljeva kao i novih izazova u Dunavskom regionu.

Sinkevičius je dodao da su sva sredstva iz EU fondova, namenjena programima koji su se odnosili na Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu, preusmerena na pomoć Ukrajini.

Koordinatorka za tri regionalne makrostrategije EU za Sloveniju Petra Česen Čatar rekla je da će njena zemlja po preuzimanju predsedavanja EUSDR, u decembru ove godine, kao jedan od prioriteta postaviti aktivnije učestvovanje zemalja koje nisu članice EU, među kojima je i Srbija, u implementaciju svih segmenata Dunavske strategije.

Prethodno je na ministarskom sastanku za implementaciju Strategije zemalja članica usvojena zajednička deklaracija u kojoj se navodi da održivi razvoj dunavske regije, produbljivanje regionalne i međudržavne saradnje i izazovi u sektorima energije, plovidbe i bezbednosti hrane ostaju prioriteti u narednom periodu.

„Kraj 2021. godine bio je prekretnica za EUSDR. Prvi put od kada je usvojen, zemlje EUSDR dočekale su predsedavanje zemlje koja nije članica EU, ali ima snažne evropske integracione namere i želju za zajedničkim razvojem i prosperitetom Dunavskog regiona. Ovaj važan momenat bio je potvrda ravnopravne saradnje zemalja učesnica, koja prevazilazi granice EU“, navedeno je u Deklaraciji.

Istaknut je i značaj saradnje u okviru EUSDR-a na prevazilaženju postojećih i novih izazova i pretnji u Dunavskom regionu, kao i saradnja između Makroregionalnih strategija i Kohezione politike EU.

Takođe, energetska bezbednost i napor EU da smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva kroz diversifikaciju izvora energije, kao i ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu i plovidbu Dunavom navedeni su kao zajednički interes i prioritet za sve EUSDR zemlje.

Strategija EU za Dunavski region (EUSDR) druga je makroregionalna strategija EU (pored Baltičke, Jadransko-jonske i Alpske), koju je usvojila Evropska komisija 2010. godine, a potvrdio Evropski savet 2011. godine.

Strategija okuplja 14 zemalja duž Dunava i pokriva područje u kojem živi 115 miliona ljudi ili jedna petina stanovništva EU, odnosno devet država članica EU (Austrija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Mađarska, Nemačka, Slovačka Republika, Slovenija i Rumunija), kao i pet država koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija i Ukrajina).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...