dodatno finansiranje za održivost ekonomije

MMF odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma

BankeNovacVesti

8.10.2022 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 27

MMF odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma MMF odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma radi dodatnog finansiranja kako bi ta zemlja... MMF odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma radi dodatnog finansiranja kako bi ta zemlja uspela održati svoju ekonomiju dok se bori protiv ruske invazije.

Novac će stići iz novog programa za hitne pozajmice radi rešavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te finansijske institucije odobrio prošlog meseca, prenosi Mina.

Ukrajina je takođe tražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizovala podrška donatora, objavio je MMF.

Izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je tu odluku na Twitteru. MMF je objavio i da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, uzrokovao strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol, procenivši da će ove godine ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) pretrpeti pad od 35 odsto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je MMF-u.

Neimenovani izvori kazali su da je Ukrajina dobila dovoljno finansijskih osiguranja od svojih globalnih partnera kako bi ispunila MMF-ove zahteve u pogledu održivosti svog duga u nastojanju da se kvalifikuje za dalje hitne zajmove. MMF je već ranije odobrio Ukrajini 1,4 milijarde dolara kredita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...