Efikasniji transport omogućiće veće isporuke ukrajinskih žitarica do luka na Jadranu

U Mađarskoj otvoren novi terminal za robu iz Ukrajine

EUVesti

20.10.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Mađarskoj otvoren novi terminal za robu iz Ukrajine U Mađarskoj otvoren novi terminal za robu iz Ukrajine
Mađarska je u blizini granice sa Ukrajinom otvorila kontejnerski železnički terminal, koji će omogućiti veće isporuke ukrajinskih žitarica do luka na Jadranu. Terminal East-West... U Mađarskoj otvoren novi terminal za robu iz Ukrajine

Mađarska je u blizini granice sa Ukrajinom otvorila kontejnerski železnički terminal, koji će omogućiti veće isporuke ukrajinskih žitarica do luka na Jadranu.

Terminal East-West Gate zamišljen je kao ulazna kapija ka Novom putu svile, infrastrukturnoj mreži koju je Kina počela da gradi 2013. godine kako bi se povezala sa ostalim zemljama Azije, Afrikom i Evropom. Izgrađen je za 40 milijardi forinti (73 miliona evra) i omogućava prebacivanje kontejnera sa šina širokog koloseka na šine standardnog koloseka i sa vagona na kamione, piše Poslovni dnevnik.

“Prvi evropski intermodalni kombinovani terminal baziran na zelenoj tehnologiji koristiće sopstvenu 5G mrežu za internu komunikaciju i upravljanje uređajima. To će igrati ogromnu ulogu u isporuci ukrajinskog žita“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Peter Szijarto) na otvaranju terminala.

„Mašine koje se ovde koriste mogu da prerade 800 tona žitarica i 450.000 litara suncokretovog ulja na sat“, naglasio je Sijarto i dodao da će terminal omogućiti efikasniji transport ukrajinske poljoprivredne robe.

Terminal bi u punom kapacitetu trebalo da preradi 15 do 20.000 tona žitarica mesečno, a zaposliće oko 500 radnika. Ukrajina je jedan od vodećih izvoznika žitarica u svetu, a isporučuje ih uglavnom iz luka na Crnom moru. Njen izvoz je u velikoj meri blokiran od početka rusko-ukrajinskog rata, a nastavljen je prošlog leta sporazumom Moskve i Kijeva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske. Ukrajina je u prvih 17 dana oktobra izvezla 2,12 miliona tona žitarica, samo 2,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...