Borba EU za sniženje troškova energije

EK predlaže gornju granicu cene gasa, ali dogovor i dalje neizvestan

AnalizaEU

19.10.2022 11:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

EK predlaže gornju granicu cene gasa, ali dogovor i dalje neizvestan EK predlaže gornju granicu cene gasa, ali dogovor i dalje neizvestan
Evropska komisija predložila je uvođenje dinamičke gornje granice cene za uvoz gasa, ali je ostavila njeno definisanje za kasnije, budući da trenutno ne postoji... EK predlaže gornju granicu cene gasa, ali dogovor i dalje neizvestan

Evropska komisija predložila je uvođenje dinamičke gornje granice cene za uvoz gasa, ali je ostavila njeno definisanje za kasnije, budući da trenutno ne postoji saglasnost zemalja članica EU po tom pitanju. EK je takođe predložila da se najmanje 15 odsto skladišta gasa u EU popuni zajedničkom kupovinom pre proleća iduće godine.

Predlog obuhvata i obavezan mehanizam solidarnosti za podelu gasa između zemalja EU u slučaju vanrednih situacija, prenosi Euractiv. „Preduzimanjem mera i razvojem alata da zajedno kupujemo gas umesto da nadmašujemo jedni druge, možemo da krenemu u novu grejnu sezonu sa dovoljno gasa u skladištima“, rekao je Frans Timermans (Frans Timmermans), potpredsednik EK zadužen za „Zeleni dogovor“.

EK je saopštila da još treba razgovarati o tome kako bi se i kada primenila gornja granica cene gasa, navodeći da će u narednim nedeljama izneti predloge nakon razgovora između predstavnika zemalja članica EU. Oni bi najpre trebalo da usaglase privremenu „maksimalnu dinamičku cenu“ za trgovinu gasom u gasnom čvorištu TTF u Holandiji, koja služi kao referentna vrednost za trgovinu gasom u Evropi.

Gornja granica cene bila bi privremena do EU ne sastavi nov indeks cena za TTF koji bi bolje odražavao rastući značaj tečnog prirodnog gasa (TPG) na tržištu EU. Cilj je na novi indeks cena TPG bude spreman do marta, što bi omogućilo punjenje skladišta za sledeću sezonu. Plan EK uključuje i preusmeravanje oko 40 milijardi evra nepotrošenih budžetskih sredstava EU za pomoć ugroženim građanima i preduzećima pogođnim visokim cenama energije, prenosi Reuters.

Izvor: Bloomberg

Više od polovine zemalja EU, uključujući Italiju, Poljsku, Grčku i Belgiju pozvalo je na ograničenje cena gasa u EU, ali se ne slažu oko toga kako bi to trebalo učiniti. Istovremeno, Nemačka i Holandija upozoravaju da bi ograničene cena predsavljalo rizik od odsecanja Evrope od globalnih tržišta gasa, kao i da bi intervencije na tržištu mogle da dovedu do neželjenog povećanja potrošnje. Francuska želi da se u celoj EU uvede ograničenje cene gasa koji se koristi u proizvodnji električne energije, prema šemi koju su letos pokrenule Španija i Portugalija.

Mehanizam ograničenja cene gasa, prema predlogu EK, koristio bi se samo kao „mera poslednje mogućnosti“, ako bi cene gasa dostigle neodrživo visoke nivoe. Bilo koji limit cene primenjivao bi se samo u hitnim slučajevima i sa rokom trajanja do tri meseca. Neimenovani diplomata EU opisao je predloženi paket kao „istorijski“, prenosi Financial Times.

Cene gasa na čvorištu TTF više su za oko 200 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, zbog drastičnog smanjenja ruskih isporuka. Energetski intenzivne industrije već su zatvorile stotine fabrika širom Evrope, dok poskupljenja računa za energiju indukuju rast inflacije koja je dostigla najviše nivoe u poslednjih nekoliko decenija. Cene gasa u Evropi trenutno su na najnižem nivou od juna.

Sledeća godina mogla bi da bude još izazovnija, ukoliko ruske isporuke, koje su do sada pale na četvrtinu u odnosu na redovni nivo, budu potpuno prekinute, a potražnja Kine za energijom poraste kao što se očekuje. EU vodi intenzivne pregovore sa Norveškom kako bi ugovorila uvoz gasa po nižim cenama.

Kritičari, međutim, postavljaju pitanje zbog čega bi kompanije koje nisu u državnim vlasništvu pristale da prodaju gas po ograničenij ceni usred vanrednog stanja u snabdevanju, kada bi njihovi troškovi popunjavanja sopstvenih skladišta bili u porastu. U energetskom sektoru vlada zabrinutost da bi intervencije na tržištu mogle da pogoršaju krizu snabdevanja. U predlogu EK istaknuto je da bi gornja granica gasa na berzi TTF trebalo da funkcioniše zajedno sa drugim merama za snižavanje cena gasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...