Težak udarac na infrastrukturu Ukrajine

Trećina elektrana uništena u ruskim napadima

Svet

19.10.2022 08:48 Autor: Vladimir Jokanović 2

Trećina elektrana uništena u ruskim napadima Trećina elektrana uništena u ruskim napadima
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je skoro trećina elektrana u zemlji uništena u udarima ruskih raketa i dronova od 10. oktobra. To... Trećina elektrana uništena u ruskim napadima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je skoro trećina elektrana u zemlji uništena u udarima ruskih raketa i dronova od 10. oktobra. To je izazvalo nestanak struje, iako je ukrajinska električna mreža ostala relativno stabilna.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je snabdevanje strujom i vodom u gradu delimično obnovljeno, prenosi Bloomberg. On je ranije pozvao stanovnike glavnog grada da ekonomišu sa potrošnjom vode i struje, jer je infrastruktura teško oštećena.

Vlasti u Kijevu upozoravaju da bi zemlja mogla da se suoči sa nestašicama. „Situacija je sada kritična u celoj zemlji. Neophodno je da se cela zemlja pripremi za nestanak struje vode i grejanja“, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

U ruskim napadima oštećeno je od početka prošle nedelje više od 400 infrastrukturnih objekata širom Ukrajine. Tamošnji ministar zajednica i razvoja teritorija Aleksej Černišov naveo je da su ruske rakete i dronovi iranske proizvodnje pogodile 408 ciljeva od kada su 10. oktobra pokrenuti intenzivni napadi na ukrajinsku infrastrukturu.

Više od 1.100 gradova i naselja ostalo je bez struje u tom periodu, a više od 70 osoba je poginulo, dok je 240 ranjeno u napadima, prenosi AFP. Zemlje Evropske unije preispituju dokaze kako bi potvrdile da su iranski dronovi isporučeni Rusiji pre uvođenja aktuelnih sankcija Moskvi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...