Zbog smanjene ponude ruskog gasa zemlje prinuđene da pronalaze alternativna rešenja

Finska gradi nuklearne elektrane

SvetVesti

18.10.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Finska gradi nuklearne elektrane Finska gradi nuklearne elektrane
Finska državna elektroenergetska kompanija Fortum objavila je u ponedeljak da počinje sa izradom dvogodišnje studije o izvodljivosti izgradnje novih nuklearnih elektrana u svojoj matičnoj... Finska gradi nuklearne elektrane

Finska državna elektroenergetska kompanija Fortum objavila je u ponedeljak da počinje sa izradom dvogodišnje studije o izvodljivosti izgradnje novih nuklearnih elektrana u svojoj matičnoj Finskoj i u Švedskoj.

Evropa pokušava da ojača energetsku bezbednost na duži rok i smanji troškove nakon što je Rusija ovog leta prekinula isporuke gasa zbog sankcija kojima su zapadne zemlje reagovale na njenu invaziju na Ukrajinu i blokadu opreme u Siemens Energy servisu, piše Seebiz.

Budućnost isporuka gasovodom „Severni tok 1“ naknadno je dovedena u pitanje oštećenjem cevi u eksplozijama koje su, kako se sumnja u Evropi, bile posledica sabotaže.

Smanjena ponuda ruskog gasa izazvala je skok cena na berzama električne energije u Evropi, pa su vlade počele da se vraćaju korišćenju već ugašenih elektrana na ugalj, a sve više se oslanjaju i na nuklearne elektrane.

„Fortum će ispitati komercijalne, tehnološke i društvene, uključujući političke, pravne i regulatorne uslove za male modularne reaktore (SMR) i konvencionalne velike reaktore“, saopštila je finska kompanija u ponedeljak.

Finska je ove godine počela da proizvodi električnu energiju u prvoj novoj nuklearnoj elektrani u Evropi. Očekuje se da će nova vlada u susednoj Švedskoj predstaviti i plan za izgradnju novih nuklearnih elektrana.

„Ciljevi energetske nezavisnosti, sigurnosti snabdevanja i neutralnosti ugljenika su izazovi sa kojima se suočava čitavo naše društvo“, rekao je izvršni potpredsednik Fortuma Simon Erik Olus (Simon-Erik Ollus).

„Želimo da utvrdimo pod kojim uslovima ih možemo ostaviriti nuklearnom proizvodnjom energije, za koju se zna da je pouzdana i da ne emituje ugljen-dioksid“, rekao je Olus.

  • Jovana24

    18.10.2022 #1 Author

    Samo nam jos nuklearki fali, nema dovoljno…

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.10.2022 #2 Author

    Svaka zemlja trazi alternativu zbog gasa,prosto su primorane…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...