kritičari kažu da će struje ionako biti, za razliku od gasa

Nastavlja se sukob o nastavku rada nemačkih nuklearnih elektrana

EkologijaEUU fokusuVesti

14.9.2022 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nastavlja se sukob o nastavku rada nemačkih nuklearnih elektrana Nastavlja se sukob o nastavku rada nemačkih nuklearnih elektrana
Duži nastavak rada tri preostale nemačke nuklearne elektrane može da uspori poskupljenje struje, jer iduće godine mogu da pokriju oko četiri odsto domaće proizvodnje... Nastavlja se sukob o nastavku rada nemačkih nuklearnih elektrana

Duži nastavak rada tri preostale nemačke nuklearne elektrane može da uspori poskupljenje struje, jer iduće godine mogu da pokriju oko četiri odsto domaće proizvodnje električne energije, ocenio je ekonomski institut Ifo. To znači da bi i cena struje bila za četiri odsto niža nego po isključenju elektrana, navode ekonomisti.

Struja iz atomske energije, međutim, može da nadomesti samo delić struje koju inače proizvode termoelektrane na gas. Prema računici Ifo, udeo struje od gasa pao bi samo sa 8,3 na 7,6 odsto, prenosi DPA.

Nemačka je tri preostale nuklearne elektrane nameravala da isključi krajem godine, u okviru dugoročnog zaokreta od atomske energije. Ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) je prošle sedmice najavio da će, umesto toga, biti isključena samo jedna elektrana, dok će druge dve do kraja zime ostati u pripravnosti, da doprinesu stabilnosti mreže.

To je zapalilo raspravu, u kojoj većinski pljušte zahtevi da elektrane barem ostanu na mreži, umesto samo na stend-baju. Mnogi traže da se elektranama na duže produži rad.

Kritičari pak insistiraju da to ništa ne znači za sigurnost snabdevanja energijom jer struje, za razliku od gasa, ima dovoljno. Insitut Ifo ipak savetuje vladi da maker ostavi otvorenom mogućnost nastavka rada nuklearnih elektrana sve dok traje kriza.

Uz to, zbog vrtoglavog rasta cena gasa, zarade operatera elektrana mogla bi, prema oceni Ifo, da polete u neslućene visine. Tako bi i operateri nuklearnih elektrana mogli da računaju sa dodatnih 7,9 milijardi evra.

  • GOCA BG

    16.9.2022 #1 Author

    Struje ce biti sigurno,ali gasa tesko…

    Odgovori

    • Tina

      18.9.2022 #2 Author

      Dobro je, bas su se uspanicili oko struje

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...