Situacija posebno teška u energetski intenzivnim preduzećima

Nemačke zanatlije traže hitnu pomoć države

BiznisBolji posaoEUVesti

13.9.2022 16:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačke zanatlije traže hitnu pomoć države Nemačke zanatlije traže hitnu pomoć države
Mnoge nemačke zanatske firme su, prema rečima šefa Udruženja nemačkih zanatlija (ZDH) Hansa Petera Volzajfera (Hans Peter Wollseifer) zbog poskupljenja energenata u problemima „do... Nemačke zanatlije traže hitnu pomoć države

Mnoge nemačke zanatske firme su, prema rečima šefa Udruženja nemačkih zanatlija (ZDH) Hansa Petera Volzajfera (Hans Peter Wollseifer) zbog poskupljenja energenata u problemima „do guše“.

„Situacija je posebno teška u energetski intenzivnim preduzećima“, rekao je Volzajfer za DPA.

Ministar privrede Robert Habek (Habeck) istovremeno takvim firmama najavljuje subvencije za troškove gasa i struje što je pre moguće.

„Sada je ključno koliko brzo možemo da se dogovorimo u vladi i brzo započnemo implementaciju,“ izjavio je Habek.

Volzajfer je upozorio da će firme potonuti ako brzo i bez birokratije ne dobiju pomoć. Odlaganja, kako je rekao, ne sme da bude, inače sledi talas insolventnosti. Procedura za pomoć firmama, smatra on, mora da bude jednostavna.

Na poremećene lance snabdevanja i visoke nabavne cene se u anketi ZDH požalilo 87 odsto ispitanika, a bilo ih je nekoliko hiljada. Porudžbine koje su dogovorene sada se ne isplate, čak je 70 odsto ispitanika navelo da im prave gubitke.

„Mnogim kompanijama jednostavno nedostaju sredstva da prežive ovu sušu“, ocenio je Volzajfer.

Većina preduzeća (88 odsto) požalila se na veće troškove struje i grejanja od početka godine, u proseku za 62 procenta. Ovo je problem posebno za majstore u prehrambenoj i automobilskoj industriji. Tek mali broj njih je uspelo troškove da prenese na kupce, a 70 odsto je navelo da to mogu barem delimično, dok je 27 odsto istaklo da ne može nikako.

Teškoća je i što kupci nisu spremni da plate više, a firme moraju da se drže postojećih ugovora. Uz to, nose se sa snažnom konkurencijom.

„Vlada je najavila subvencije koje treba da smanje troškove energenata u preduzećima koja su posebno ugrožena, što je ispravno, a taj program treba brzo da se sprovede“, rekao je Volzajfer.

Zanatlije traže i smanjenje cena energenata za mala i srednja preduzeća, kao i poreza na energente, koliko je to moguće u skladu sa pravom Evropske unije.

Habek je pomenuo mogućnost da se subvencije za energente isplaćuju retroaktivno od septembra. Resorni ministar je na digitalni samit koji se održao u utorak pozvao oko 40 udruženja malih i srednjih preduzeća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...