Pesimistična prognoza instituta Ifo

Nemačka u 2023. godini sa snažnom inflacijom i posustalom privredom

EUU fokusuVesti

12.9.2022 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačka u 2023. godini sa snažnom inflacijom i posustalom privredom Nemačka u 2023. godini sa snažnom inflacijom i posustalom privredom
U Nemačkoj pljušte mračne prognoze o inflaciji i privredi. U ponedeljak je i najuticajniji ekonomski institut u zemlji izašao sa svojom – inflacija neće... Nemačka u 2023. godini sa snažnom inflacijom i posustalom privredom

U Nemačkoj pljušte mračne prognoze o inflaciji i privredi. U ponedeljak je i najuticajniji ekonomski institut u zemlji izašao sa svojom – inflacija neće posustati ni iduće godine, ali privreda hoće.

Minhenski Ifo u jesenjem izveštaju procenjuje da će maloprodajne cene ove godine rasti po stopi od 8,1 odsto, a da će u 2023. godini inflacija ubrzati do 9,3 odsto, prenosi agencija DPA.

Istovremeno, ovogodišnji privredni rast će usporiti na samo 1,6 procenata. Dogodine će Nemačka, prema proceni instituta, kliznuti u recesiju od 0,3 odsto. „Ulazimo u recesijsku zimu,“ rekao je ekonomista Ifo Timo Volmershojzer (Timo Wollmershäuser).

Rusko “zavrtanje slavine” gasovoda i posledični deficiti i poskupljenja su „utukle postpandemijski privredni oporavak,“ dodao je. „Tek 2024. godine očekujemo privredni rast, od 1,8 odsto i normalizaciju inflacije na 2,4 odsto.“

Distributeri gasa i struje će od početka iduće godine cenu prilagoditi znatno većoj nabavnoj ceni i to će međugodišnju stopu inflacije izgurati na oko 11 procenata.

Inflacija obara kupovnu moć potrošača, a po toj stopi vladine mere rasterećenja neće biti ni približno dovoljne, rekao je Volmershojzer.

Prema njegovim rečima, „realni pad kupovne moći od po tri odsto ove i iduće godine nezabeležen je u Nemačkoj od kako je uvela sadašnju metodologiju privrednog obračuna 1970. godine“.

Ekonomisti Ifo sa manje pesimizma procenjuju predstojeće stanje zapošljavanja. Naime, mada će broj nezaposlenih dogodine skočiti za oko 50.000, brojka se pre svega odnosi na ukrajinske izbeglice koje će od januara biti integrisane u tržište rada.

  • TATJANA

    12.9.2022 #1 Author

    Vratice se oni u svoje tokove

    Odgovori

  • kaćica

    12.9.2022 #2 Author

    Svakom se desava nema veze sto je Nemacka.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.9.2022 #3 Author

    Sada trpe velike gubitke,ali oporavice se oni brzo
    ..

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.9.2022 #4 Author

    Ovo mi izgleda kao sasvim realna procena.Evropska privreda je bila poljuljana koronom a nedostatak gasa će je tek dotuci, naročito Nemačku kao najjaču zemlju Evrozone.

    Odgovori

  • Emilija

    13.9.2022 #5 Author

    Nisu Nemci navikli da ometajuce faktore na koje ne mogu da uticu

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.9.2022 #6 Author

    Sve je ovo veliki udar na Nemačku privredu a ne ponašaju se mnogo razumno pa će i posledice biti osetne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...