zabeležen dodatni mesečni rast od 1,2 odsto

RZS: Godišnja inflacija u Srbiji 13,2 odsto

NovacSrbijaU fokusuVesti

12.9.2022 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

RZS: Godišnja inflacija u Srbiji 13,2 odsto RZS: Godišnja inflacija u Srbiji 13,2 odsto
Godišnja inflacija u Srbiji u avgustu ove godine bila je 13,2 odsto, dok su u poslednjih mesec dana cene dodatno porasle za 1,2 odsto,... RZS: Godišnja inflacija u Srbiji 13,2 odsto

Godišnja inflacija u Srbiji u avgustu ove godine bila je 13,2 odsto, dok su u poslednjih mesec dana cene dodatno porasle za 1,2 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2021. godine potrošače cene kojima se meri inflacija u proseku povećane su za 9,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga u avgustu 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, novi rast cena je zabeležen u grupama Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (3,9 odsto), Hrana i bezalkoholna pića (2,5), Restorani i hoteli (1,4), Rekreacija i kultura (1,3), Oprema za stan i tekuće održavanje (1), kao i u grupama Alkoholna pića i duvan, a u sektoru Кomunikacije, Zdravstvo i Obrazovanje (za po 0,1 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupama Transport (-2,5 odsto) i Odeća i obuća (-0,6 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...