"tranziciono produženje radnog veka" zbog energetske krize

Uskoro dogovor o nemačkim nuklearnim elektranama u Bundestagu

EUU fokusuVesti

12.10.2022 17:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uskoro dogovor o nemačkim nuklearnim elektranama u Bundestagu Uskoro dogovor o nemačkim nuklearnim elektranama u Bundestagu
Vladajuće partije u Nemačkoj već neko vreme su u sporu oko sudbine preostalih nuklearnih elektrana. Energetska kriza dovela je u pitanje raniju odluku da... Uskoro dogovor o nemačkim nuklearnim elektranama u Bundestagu

Vladajuće partije u Nemačkoj već neko vreme su u sporu oko sudbine preostalih nuklearnih elektrana. Energetska kriza dovela je u pitanje raniju odluku da sve prestanu da rade do kraja ove godine. Socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) sada kažu da uskoro očekuju dogovor.

Plan je da dve od tri preostale nuklearke produže rad do proleća. Međutim, liberali (FDP), najmanji partner u vladajućoj koaliciji, žele da sve ostanu uključene na mreži do 2024. godine. Bez odgovarajućeg zakona, rad svih nuklearnih elektrana ističe 31. decembra..

„Pretpostavljam da ćemo u narednih nekoliko dana imati rešenje i da će se o tome raspravljati u Bundestagu sledeće nedelje,“ rekla je u sredu u Berlinu poslanica SPD Katja Mast. Kada je reč o saradnji sa FDP, ona je istakla da „ono što smo zajedno dogovorili, moramo i da sprovedemo“, prenosi agencija DPA.

Mast je mislila na sporazum koji su lideri koalicije postigli 29. septembra o, između ostalog, „odbrambenom kišobranu“ od 200 milijardi evra pomoći privredi i građanima zbog skupih energenata. Tada su se složili i da se stvore mogućnosti da nuklearne elektrane u južnoj Nemačkoj rade do proleća 2023. godine. To su nuklearne elektrane Isar 2 i Nekarvesthajm.

FDP je, s druge strane, ponovila svoj stav. Zbog energetske krize neophodno je „tranziciono produženje radnog veka tri bezbedne nemačke nuklearne elektrane do 2024. godine,“ rekao je generalni sekretar te stranke Bijan Đir-Saraj (Bijan Djir-Sarai) za Rheinische Post.

Mast je pak naglasila da nuklearke nisu zatvorene “zato što ih smatramo normalnom tehnologijom, već zato što se radi o tehnologiji visokog rizika.“

  • TATJANA

    13.10.2022 #1 Author

    Tako diktiraju uslovi

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.10.2022 #2 Author

    Nemačka je u procepu izmedju zelene ekonomije i nestašice energenata zbog problema sa ruskim gasom

    Odgovori

  • MAJA

    13.10.2022 #3 Author

    Videćrmo sta ce biti

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #4 Author

    U ozbiljnom su problemu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...