Nastavljeno granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje

Svet na ivici nuklearne katastrofe

SvetVesti

12.8.2022 08:36 Autor: Vladimir Jokanović 1

Svet na ivici nuklearne katastrofe Svet na ivici nuklearne katastrofe
Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini traje već danima, a Kijev i Moskva nastavljaju da razmenjuju međusobne optužbe. Obe strane potvrdile su u četvrtak... Svet na ivici nuklearne katastrofe

Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini traje već danima, a Kijev i Moskva nastavljaju da razmenjuju međusobne optužbe. Obe strane potvrdile su u četvrtak da je bilo 10 pogodaka u kancelariji i vatrogasnoj stanici najveće evropske nuklearne elektrane.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) upozorio je na sastanku Saveta bezbednosti UN koji je sazvan tim povodom da to može „dovesti do katastrofe“, prenosi BBC. Kina i SAD pozvale su da se stručnjacima UN dozvoli hitna poseta elektrani.

SAD su ranije takođe pozvale na uspostavljanje demilitarizovane zone oko elektrane. „Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, saopštio je Stejt department. Međutim, ruski predstavnik UN rekao je da demilitarizacija nije opcija, sugerišući da bi to učinilo postrojenje ranjivijim na provokacije i terorističke napada.

„Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u SB UN, Vasilij Nebenzja. On je dodao da je prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporožju teško zamisliti, kao i da će odgovornost pasti na „zapadne sponzore Kijeva“, prenosi Sputnik.

Nebenzja je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN „shvata kolika je njegova odgovornost“ i da neće sprečiti sprovođenje ove misije preko njemu odgovorne službe.

On je ocenio kao apsurdne optužbe Kijeva da Rusija, navodno, granatira elektranu. „Te propagandne pretnje preuzima zapadna štampa. Sve je to protiv zdravog razuma, jer Zaporošku elektranu kontroliše ruska vojska“, rekao je ruski diplomata, dodajući da elementrna logika nalaže da ruski vojnici nemaju razlog da granatiraju sami sebe.

Kijev tvrdi da je Rusija pretvorila nuklearnu elektranu u vojnu bazu, započinjući iz nje napade, znajući da je malo verovatno da će ukrajinske snage uzvratiti. Ukrajinska nuklearna agencija Energoatom saopštila je u četvrtak da su „ruski osvajači ponovo granatirali fabriku u Zaporožju i teritorije u blizini nuklearnog objekta“.

UN su pozvale zvaničnike da posete elektranu što je pre moguće, a šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi (Rafael Grossi) rekao je da je spreman da predvodi misiju koja bi izvršila pregled elektrane „što pre je moguće“. On je istakao da vojna dejstva u blizini elektrane moraju hitno da prestanu.

  • GOCA BG

    13.8.2022 #1 Author

    Sigurno nece gadjati elektranu niti bilo sta u blizini…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...