Razmena optužbi za nuklearni terorizam u Ukrajini

Odložena poseta IAEA atomskoj centrali u Zaporožju

SvetVesti

9.8.2022 15:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Odložena poseta IAEA atomskoj centrali u Zaporožju Odložena poseta IAEA atomskoj centrali u Zaporožju
Planirano putovanje misije IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) u Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini poremetilo je u poslednjem trenutku Odeljenje za bezbednost Sekretarijata... Odložena poseta IAEA atomskoj centrali u Zaporožju

Planirano putovanje misije IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) u Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini poremetilo je u poslednjem trenutku Odeljenje za bezbednost Sekretarijata UN, saopštilo je u utorak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ruska strana i rukovodstvo sekretarijata IAEA dogovorili su se u potpunosti 3. juna o ruti i rasporedu međunarodne misije u Zaporoškoj elektrani. Međutim, u poslednjem trenutku Odeljenje za bezbednost upalilo je ‘crveno svetlo’. Putovanje je otkazano , saopštilo je rusko Ministarstvo“, prenosi Russia Today.

Kako je navedeno, Odeljenje je primetilo da su kijevske vlasti iskoristile situaciju da intenziviraju svoje provokacije i granatiranje nuklearne elektrane. Ministarstvo je istaklo da je Rusija spremna da pruži maksimalnu moguću pomoć u organizovanju pristupa misije IAES nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je ranije da napadom na nuklearku, ukrajinski militanti ugrožavaju stanovništvo cele Evrope. Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je udare Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji elektrane „nuklearnim terorizmom“.

Istovremeno, Kijev je optužio Rusiju za „nuklearni terorizam“ i uputio hitan poziv misiji IAEA da obiđe elektranu u Zaporožju. Ukrajinske vlasti navode da su uputile potrebne dopise na adresu UN, zahtevajući da se izvrši potpuna demilitarizacija oblasti oko elektrane i da se garantuje bezbednost zaposlenima i stanovništvu.

Ukrajina je pozvala IAEA da poseti elektranu Zaporožje pre kraja meseca, prenela je agencija Unian. Prema rečima predstavnika Ukrajine pri međunarodnim organizacijama u Beču, Jevhena Cimbaljuka, ruska vojska granatiranjem elektrane želi da izazove nestanak struje na jugu Ukrajine

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...