cilj je usklađivanje troškova razgovora zaključno sa 2027. godinom

Najavljeno sniženje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana od sledećeg leta

EUHi-techRegionSrbija

19.10.2022 17:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Najavljeno sniženje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana od sledećeg leta Najavljeno sniženje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana od sledećeg leta
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izrazila je u sredu nadu da će prvo smanjenje cene rominga biti u leto 2023.... Najavljeno sniženje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana od sledećeg leta

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izrazila je u sredu nadu da će prvo smanjenje cene rominga biti u leto 2023. godine i dodala da je krajnji cilj da cene budu približno iste do 2027. godine.

Mobilni operateri iz Evropske unije (EU) i sa Zapadnog Balkana, predstavnici Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije razgovarali su o planu smanjenja cene rominga u telefonskom saobraćaju između EU i Zapadnog Balkana, saopštio je RCC.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu je na sastanku izjavila da je, ako se uporedi period pre i posle ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, primećeno povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od 100 odsto, kao i povećanje prometa podataka u romingu do 460 odsto.

„Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili skoro dvostruko više u odnosu na 2019. godinu. Nadam se da ćemo prva smanjenja cena rominga videti već sledećeg leta“, rekla je Bregu.

Kako je navela, cilj procesa su direktne koristi za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu.

“Tačno je da je smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj deo posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja“, rekla je Bregu.

Na sastanku su bili i komesari EU za proširenje i za unutrašnje tržište, Oliver Verheji (Oliver Varhelyi) i Tijeri Breton (Thierry Breton).

  • BIJUTI27

    19.10.2022 #1 Author

    Svakako će značiti i biti u korist

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.10.2022 #2 Author

    Ova tema je trebala mnogo ranije da se resava,cene u romingu su previsoke…

    Odgovori

  • Anna

    19.10.2022 #3 Author

    Bilo bi lepo. Iskreno se radujem tome.

    Odgovori

  • kaćica

    20.10.2022 #4 Author

    Dobro su se setili

    Odgovori

  • VERA

    23.10.2022 #5 Author

    To je odavno trebalo da se izjednaci.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...