Restrikcije struje opasnost za rad telekomunikacione mreže

Evropi preti gašenje signala mobilnih telefona

EUVesti

30.9.2022 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 5

Evropi preti gašenje signala mobilnih telefona Evropi preti gašenje signala mobilnih telefona
Evropska industrija telekomunikacija biće suočena sa ozbiljnim izazovima tokom predstojeće zime, jer bi zbog eventualnih restrikcija struje moglo da se desi da dođe do... Evropi preti gašenje signala mobilnih telefona

Evropska industrija telekomunikacija biće suočena sa ozbiljnim izazovima tokom predstojeće zime, jer bi zbog eventualnih restrikcija struje moglo da se desi da dođe do prekida rada i kvarova mreže mobilne telefonije.

Trenutno nema dovoljno rezervnih sistema u mnogim evropskim zemljama da bi se izborili sa široko rasprostranjenim prekidima struje, saopštili su rukovodioci četiri telekomunikacione kompanije, ističući da to povećava izglede za kvarove i gašenje signala mobilnih telefona, prenosi Reuters.

Zemlje EU, uključujući Francusku, Švedsku i Nemačku, pokušavaju da obezbede nastavak komunikacije i u slučaju da nestajanje struje dovede do iscrpljivanja baterija instaliranih na hiljadama antena, odnosno baznih stanica, širom njihovih teritorija.

EU ima oko pola miliona telekomunikacionih tornjeva i većina ima rezervne baterije koje mogu da napajaju antene još oko 30 minuta posle nestanka struje. Prema planu koji je izneo francuski distributer električne energije Endis, potencijalni prekidi struje trajali bi do dva sata.

Italijanske telekomunikacione kompanije najavile su da će zatražiti od vlade da mobilna telefonija bude izuzeta iz bilo kakvog prekida napajanja ili uštede energije. Nemački Deutsche Telekom najavio je da će koristiti mobilne sisteme napajanja za hitne slučajeve, odnosno agregate na dizel.

Proizvođači telekomunikacione opreme Nokia i Ericsson rade sa mobilnim operaterima na ublažavanju uticaja nestašice struje. Evropski mobilni operateri moraju da prekontrolišu svoje mreže kako bi smanjili potrošnju energije i modernizovali opremu da bi bila energetski efikasnija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...