Stručnjaci upozoravaju na upropaštavanje ekosistema i zdravlja ljudi

Francuska ne odustaje od nuklearki već razmatra izgradnju novih reaktora

EUU fokusuVesti

17.8.2022 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Francuska ne odustaje od nuklearki već razmatra izgradnju novih reaktora Francuska ne odustaje od nuklearki već razmatra izgradnju novih reaktora
Temperature su već nedeljama veoma visoke i francuske nuklearke teško se nose s tim talasom vrućina. One ipak nisu u egzistencijalnoj krizi i primat... Francuska ne odustaje od nuklearki već razmatra izgradnju novih reaktora

Temperature su već nedeljama veoma visoke i francuske nuklearke teško se nose s tim talasom vrućina. One ipak nisu u egzistencijalnoj krizi i primat atomske energije u toj zemlji nije ugrožen.

Već nedeljama se Francuska, kao i druge evropske zemlje, kuva na temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa. U mnogim regionima vlada nestašica pitke vode, tlo je isušeno, šume gore. Talas vreline veliki je problem i za francuske nuklearke, porenosi Deutsche Welle.

Otprilike petina od 56 reaktora morala bi u stvari da obustavi rad ili da ga barem smanji na minimum – zato što su reke u koje oni ispuštaju zagrejanu vodu koja se koristi za hlađenje reaktora, jednostavno previše tople. To pravilo je, međutim, francuska vlada suspendovala, barem do 11. septembra.

Ona je na to očigledno bila prisiljena, između ostalog i zbog toga što već nekoliko meseci više od polovine francuskih nuklearki ne radi – zbog planiranih i neplaniranih radova na održavanju.

Nuklearke su u Francuskoj u normalnim okolnostima zaslužne za pokrivanje oko 70 odsto tamošnjih energetskih potreba. To je rekord u svetu, a trenutni problemi ne bi trebalo da dovedu u pitanje tu nacionalnu energetsku strategiju, iako ona kod mnogih izaziva negodovanje.

Topla voda uništava ekosistem

Golfeš na jugozapadu Francuske jedna je od nuklearki sa specijalnom dozvolom rada. Jedan od dva reaktora trenutno je van pogona. Kao i u još jedanaest drugih francuskih reaktora, i u Golfešu su pre nekoliko meseci otkrili koroziju i rupice na cevima koje su važne za bezbednost reaktora. Drugi reaktor međutim radi – uprkos vrelom letu.

„Jednostavno ne razumem kako može da se održava pogon ako to ima katastrofalne posledice po ekosistem. Zbog vrućine trenutno ionako mnogo manje vode teče kroz reku Garonu, manje nego u normalnim okolnostima. Golfeš vodu iz reke koristi za hlađenje. Jedan deo ispari, to znači da u reci završi manje vode. A i ta voda je šest stepeni toplija nego ranije. Tako se reka dodatno zagreva, a to uništava mikroalge. One su hrana za neke male ribe, a male ribe su hrana za veće ribe. Kompletan lanac ishrane ispada iz ravnoteže“, upozorava član ekološke organizacije FNE86 Žan-Pjer Delfo (Jean-Pierre Delfau).

On je protivnik atomske energije već 50 godina. Učestvovao je na protestima protiv tog projekta još i pre početka izgradnje Golfeša.

„U toploj vodi razvija se više bakterija – i onda mora da se koristi više hemikalija pre nego što tu vodu možete da koriste kao vodu iz vodovoda. I mi onda pijemo te hemikalije„, dodaje Delfo.

Nacionalizacija EDF-a i još novih reaktora

Energetski koncern EDF, koji je nadležan za sve francuske atomske reaktore, odbio je da neko iz njihovog preduzeća govori za DW. U pismu koje je poslala portparolka te kompanije navodi se da je trenutno „vanredna situacija“ i da dosadašnji uzorci na licu mesta, u blizini reaktora, nisu pokazali nikakve štetne efekte po floru i faunu.

Trenutne komplikacije, čini se, neće biti uzrok nekakve egzistencijalne krize francuskog nuklearnog sektora. Vlada Francuske namerava da uskoro u potpunosti nacionalizuje EDF, odnosno planira izgradnju novih reaktora.

To za šeficu Katedre za klimatsku ekonomiju na pariskom Univerzitetu Dofen (Université de Dauphin) Anu Kreti (Anna Creti) otvara nova pitanja.

„Neshvatljivo je kako bi to sve tehnološki trebalo da funkcioniše, pre svega tako kratkoročno. Vlada se fokusira na takozvane modularne reaktore, za koje do sada postoji četrdesetak tehnologija koje su sve još uvek u pilot-fazi. Moglo bi da potraje još pet do deset godina dok ne budemo imali model koji je spreman za plasman na tržište“, naglasila je ona za DW.

Francuska planira puštanje u pogon i dodatnih EPR-reaktora novije generacije, ali i kod njihove izgradnje postoje brojni problemi. Jedini francuski EPR-reaktor nalazi se na severu, gradi se u Flamanvilu. On je, prema navodima EDF-a, do sada koštao 13 milijardi evra. To je četiri puta više nego što je planirano.

Prema podacima nacionalne Kancelarije za reviziju, troškovi su se u međuvremenu popeli na više od 19 milijardi evra. Puštanje u pogon predviđeno je za sleduću godinu, deset godina nakon prvobitnog roka. I kod izgradnje EPR-ova u Velikoj Britaniji, Kini i Finskoj, sudeći po izveštajima, ima komplikacija. Uprkos tome, francuska vlada je za nuklearni sektor rezervisala 150 milijardi evra – za održavanje postojećih i izgradnju novih nuklearki.

„U području obnovljivih energija nema ni sličnog investicionog pomaka – iako vlada radi na zakonu koji bi trebalo da ubrza realizaciju projekata u području obnovljivih energija. A ta je tehnologija, inače, spremna za implementaciju na tržištu i troškovi su proteklih godina znatno opali“, dodaje Kreti.

Francuska je jedina evropska zemlja koja nije ostvarila ciljeve po pitanju obnovljivih izvora energije (OIE) za 2020. godinu. Bilo je planirano da oni u energetskom miksu čine 23 odsto, a u stvarnosti čine samo 19 procenata ukupno proizvedene energije.

Glavni razlog – strateška autonomija

Za takvu strategiju postoje razlozi, prema rečima Kristijana Egenhofera (Christian Egenhofer) iz briselskog trusta mozgova Centar za evropsku politiku (CEPS).

„Francuska u atomsku energiju investira u okviru takozvane strateške autonomije. Potrebni su nam naučnici iz nuklearnog sektora, potrebni su nam inženjeri kako bi održavali oko 100 nuklearki u Evropskoj uniji. U suprotnom bismo te poslove morali da prepustimo američkim, kineskim ili korejskim specijalistima, a to bi predstavljalo bezbednosni problem“, objašnjava on za DW.

Cilj EU je strateška autonomija u sektoru odbrane, ali i u energetskom sektoru, a to znači da EU po tim pitanjima ne želi da zavisi od drugih.

„Francuska, osim toga, ima problem sa električnom mrežom. Oko Pariza je sve centralizovano, tamo se potroši većina struje. Električna energija se transportuje u glavni grad, a onda se struja iz Pariza šalje u druge delove zemlje. Za obnovljive energije bi nam bila potrebna decentralizovana mreža, a njena izgradnja može da potraje nekoliko godina. Sumnja da će Francuska uspeti da izgradi nove reaktore, već će na duži rok da pređe na OIE“, smatra on.

 • GOCA BG

  17.8.2022 #1 Author

  Oglusuju se na ovakve izjave,zdravlje i zagadjenost nije prioritet…

  Odgovori

 • kaćica

  21.8.2022 #2 Author

  Oni uvek imaju nove ideje.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...