Termalna baterija skladišti i proizvodi struju

Postoji način da termoelektrane nastave sa radom, a da ne zagađuju životnu sredinu

BiznisInfrastrukturaInovacijePreduzetnik

10.10.2021 17:46 Autor: Julijana Vincan 6

Postoji način da termoelektrane nastave sa radom, a da ne zagađuju životnu sredinu Postoji način da termoelektrane nastave sa radom, a da ne zagađuju životnu sredinu
Transformacija postojećih termoelektrana na ugalj u sisteme za skladištenje obnovljive energije koja ne šteti životnoj sredini i omogućava očuvanje radnih mesta, sada je moguća... Postoji način da termoelektrane nastave sa radom, a da ne zagađuju životnu sredinu

Transformacija postojećih termoelektrana na ugalj u sisteme za skladištenje obnovljive energije koja ne šteti životnoj sredini i omogućava očuvanje radnih mesta, sada je moguća uz termalnu bateriju ’TWEST’. U pitanju je inovativna tehnologija za skladištenje i karbonski neutralnu proizvodnju struje.

„U skladu sa svetskim naporima za dekarbonizaciju proizvodnje električne energije naši klijenti – velike svetske elektroprivrede i nezavisni proizvođači električne energije, suočavaju se sa neophodnim zatvaranjem termoelektrana na ugalj u narednoj deceniji i elektrana na gas do 2050. godine. U tom smislu smo, zajedno sa njima, u proteklih pet godina radili na definisanju rešenja za tranziciju na CO2 neutralnu proizvodnju energije. Kao rezultat konstantnog sondiranja njihovih problema i mišljenja šta bi trebalo uraditi, rodila se ideja o prenameni elektrana na ugalj, a u budućnosti i na gas, u sisteme za skladištenje energije“, objašnjava za Biznis.rs direktor kompanije E2S Power, dr Saša Savić.

Termalna baterija TWEST je sistem koji može da traje 30 godina, obezbeđuje da se očuva kompletna postojeća infrastruktura i omogući dalji nesmetani rad termoelektrana, bez uglja kao zagađivača.

„Prve ideje su krenule negde 2016. godine. Celu 2017. godinu proveli smo u pripremi patenata i idejnih rešenja kako bismo ustanovili da li slično rešenje postoji već negde. Nakon pozitivnog mišljenja evropskog Patent Biroa, 2018. godine smo odlučili da investiramo u inženjering i istraživačko-razvojni deo posla. Taj rad je rezultirao 2021. godine instalacijom i uspešnom demonstracijom tehnologije u našem test centru u Surčinu“, ističe naš sagovornik.

Direktor kompanije E2S Power, dr Saša Savić / Foto: E2S power

Ukupna vrednost investicija do sada je oko pet miliona evra, a sledeći koraci, na kojima, kako kaže, intenzivno rade, su pre svega instalacija jednog pilot postrojenja na nekoj od termoelektrana sa kojima trenutno pregovaraju.

„Očekujemo da investicija vezana za pilot bude na nivou dosadašnjih ulaganja. Ideju od koje smo počeli modifikovali smo i unapređivali tokom razvojnog dela projekta. Mi smo, najpre, krenuli od ideje retrofitovanja gasnih elektrana da bismo se, u međuvremenu, okrenuli elektranama na ugalj. Takođe, sama tehnologija je razvijana u cilju optimizacije odnosa performans-trošak, tako da smo i tu imali dosta izmena u smislu materijala, pa i samog koncepta najvažnijih komponenti“, obrazložio je dr Savić.

Napomenuo je da razvoj i unapređenje modernih tehnologija ne prestaje samim izlaskom na tržište, već se nastavlja tokom celog životnog veka proizvoda, jer konkurencija, kako kaže, konstantno vreba i, samim tim, uvek mora da se bude korak ispred, kako bi se osigurao dugoročan uspeh na tržištu.

Foto: E2S power

„Naša tehnologija je, u principu, tri do četiri puta konkurentnija u odnosu na baterije, s obzirom na to da mi koristimo 90 odsto postojeće opreme na elektranama. U smislu ukupnog troška skladištenja energije, naša je tehnologija trenutno ubedljivo najkonkurentnija, s obzirom na naš superioran koncept po pitanju upravljanja, materijala za skladištenje i samog procesa. Cena zavisi od nekoliko ulaznih parametara koji zavise od specifične termoelektrane, na primer koliko je vreme punjenja sistema, koliko je zahtevano vreme pražnjenja i slično“, navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima,termalne baterije sada su u samom početku komercijalizacije, tako da je trenutno broj rešenja u svetu prilično limitiran.

„Naravno, svako od ovih rešenja ima svoje prednosti i mane, a povratne informacije koje smo mi do sada dobili od tržišta i naših klijenata govore da naš sistem ima ogromne prednosti u odnosu na konkurenciju i da E2S TWEST ima potencijal da postane ekvivalent elektro-automobilskoj kompaniji Tesla, ali u oblasti sistema za skladištenje energije“, otkriva dr Savić.

Ceo sistem je zasnovan na principu putujućeg talasa koji koristi dva seta blokova za skladištenje energije. Tokom procesa punjenja, prvi set blokova se zagreva do temperature od 700 stepeni Celzijusa, a drugi do temperature koju zahteva parna turbina.

U procesu pražnjenja baterije, vodena para se inicijalno stvara u prvom setu blokova na temperaturi blizu 700 stepeni Celzijusa, a zatim se u drugom setu blokova hladi do ulazne temperature parne turbine. Tokom procesa punjenja i pražnjenja baterije, toplota se premešta u obliku putujućeg talasa iz veoma toplih u umereno tople blokove.

„Materijali za skladištenje energije zasnovani su na MGA blokovima koji se sastoje od grafita i aluminijuma i koje je razvila australijska kompanija MGA Thermal. Ti materijali imaju dug vek trajanja i mogu da se recikliraju. Energetska tranzicija na obnovljive izvore energije u ovom trenutku nije moguća bez sistema za skladištenje energije. U tom smislu, svaka tehnologija skladištenja – tehnologije poput naše, zatim baterije, vodonik i ostali, biće ključni elementi koji mogu obezbediti stabilnost i pouzdanost energetskih sistema u trenutku kada se krene sa intenzivnim gašenjem elektrana na fosilna goriva“, predviđa direktor švajcarsko-nemačke kompanije E2S Power.

Foto: E2S power

Cilj ove kompanije, u prvoj fazi primene, jesu sve termoelektrane na ugalj, bez ikakvih geografskih ograničenja, a u razgovorima su sa evropskim i američkim elektroprivredama.

„U regionu smo već ostvarili saradnju sa Elektroprivredom Crne Gore. U Srbiji smo, zahvaljujući odličnoj infrastrukturi i kvalitetnim stručnjacima iz oblasti energetike koje smo uspeli da angažujemo za vreme pandemije korona virusa, uspeli da napravimo naš test centar. Do sada, nažalost, nismo imali intenzivnije kontakte sa Elektroprivredom Srbije (EPS) s obzirom na to da su naše tradicionalne mušterije bile iz sektora termoelektrana na gas – što nije slučaj sa EPS-om. Naravno, naše znanje i ekspertiza stoje na raspolaganju, kako EPS-u, tako i Ministarstvu rudarstva i energetike, i voljni smo da započnemo dijalog o pitanjima prenamene termoelektrana u Srbiji i sa njima“, naglasio je dr Savić.

 • Danijela

  10.10.2021 #1 Author

  Pa neka pocnu da primenjuju takav nacin rada inace necemo imati sta ni da disemo ni da pijemo.

  Одговори

 • Anna

  11.10.2021 #2 Author

  Zaista dobre vesti. Nadam se da će i kod nas početi da rade konvertovanje

  Одговори

 • GocaBG

  11.10.2021 #3 Author

  Resenje postoji,samo je pitanje da li zele da ga sprovedu…

  Одговори

 • Mara

  11.10.2021 #4 Author

  Naravno da postoji

  Одговори

 • Anika

  11.10.2021 #5 Author

  Daleko je to od nas svetlosnu godinu

  Одговори

 • Dušan

  13.10.2021 #6 Author

  O ovome sam već pisao, ali ne vidim svoj komentar. Ideja u principu nije loša, to je jedna velika termoakumulacija koja električnu energiju iz raznih izvora, najviše solarnih i vetrogeneratora, pretvara u toplotnu, a onda toplotom stvara paru koju u postojećim turbinama i generatoroma pretvara u električnu. Nevolj je samou tome što se može iskoristiti najviše 40% toplotne energije.

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...