Holandske vlasti odobrile zahtev ruskog Gazproma

Sijarto: Obnovljena licenca za „Turski tok“

EUSvet

19.10.2022 13:43 Autor: Vladimir Jokanović 4

Sijarto: Obnovljena licenca za „Turski tok“ Sijarto: Obnovljena licenca za „Turski tok“
Holandija je vratila izvoznu dozvolu kompaniji South Stream Transport B.V., operateru gasovoda „Turski tok“, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Kompanija je... Sijarto: Obnovljena licenca za „Turski tok“

Holandija je vratila izvoznu dozvolu kompaniji South Stream Transport B.V., operateru gasovoda „Turski tok“, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Kompanija je krajem septembra saopštila da joj je izvozna dozvola prevremeno oduzeta zbog sankcija Evropske unije.

Prema rečima mađarskog ministra povlačenje dozvole nije predstavljalo neposrednu pretnju za snabdevanje „ali na duži rok situacija ne bi bila ohrabrujuća“. Sijarto je naveo da o vraćanju dozvole razgovarao sa holandskim ministrom energetike Robom Jetenom (Rob Jetten), prenosi Komersant.

Sijarto je naveo da je kompaniji South Stream Transport B.V. dozvola vraćena u utorak, kao i da je to potvrdio ruski Gazprom, prenele su Ria Novosti. Gasovod „Turski tok“, kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, pušten je u rad u januaru 2020. godine za potrebe snabdevanja ruskim gasom Turske i zemalja južne i jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

Gasovod „Turski tok“ bio je u opasnosti od gašenja 18. septembra kada mu je oduzeta licenca, što je prema važećem evropskom zakonodavstvu trebalo da dovede do potpunog gašenja gasovoda, preneli su mediji krajem prošlog meseca, pozivajući se na dokument holandske centralne uprave za uvoz i izvoz u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa.

South Stream Transport B.V. je holandski operater nadležan za morsku trasu gasovoda „Turski tok“. Cevi gasovoda postavljene su na dubini od tri kilometra u Crnom moru, a imajući u vidu komplikovanu seizmičku situaciju, stanje gasovoda mora stalno da se prati. U periodu dok je gasovod bio bez licence njegov nadzor nije obavljan.

Ruski Gazprom podneo je odmah zahtev za obnovu licence, navodeći da bi trebalo da obustavi komercijalni transport gasa i ostaviti u cevima samo tehnički gas za održavanje sistema, ali nije prekidao isporuke. Eventualno zaustavljanje rada „Turskog toka“ pogoršalo bi energetsku krizu u Evropi i ostavilo bi Rusiju bez dela prihoda od izvoza.

  • VOJKAN

    19.10.2022 #1 Author

    Da li ovo onda predstavlja rešavanje trenutne krize

    Odgovori

    • VANJA

      19.10.2022 #2 Author

      Opet nije dovoljno da se resi problem!

      Odgovori

  • GOCA BG

    19.10.2022 #3 Author

    Dobro je da je barem nesto reseno,dok ne nastane neki novi problem…

    Odgovori

  • kaćica

    20.10.2022 #4 Author

    Bravo sto su nasli resenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...