kompanija za tehnološka istraživanja Gartner objavila istraživanje

Globalni prihodi od prodaje čipova porasli za samo 1,1 odsto u 2022. godini

BiznisSvet

19.1.2023 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Globalni prihodi od prodaje čipova porasli za samo 1,1 odsto u 2022. godini Globalni prihodi od prodaje čipova porasli za samo 1,1 odsto u 2022. godini
Globalni prihodi od prodaje poluprovodnika porasli su u 2022. godini samo za 1,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazao je izveštaj u četvrtak,... Globalni prihodi od prodaje čipova porasli za samo 1,1 odsto u 2022. godini

Globalni prihodi od prodaje poluprovodnika porasli su u 2022. godini samo za 1,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazao je izveštaj u četvrtak, pri čemu je sektor memorijskih čipova najviše bio ugrožen.

Prema kompaniji za tehnološka istraživanja Gartner, procenjuje se da je svetski prihod od čipova porastao za 1,1 odsto na 601,7 milijardi dolara u 2022. godini, što je značajan pad u odnosu na godišnji rast od 26,3 odsto zabeležen u prethodnoj godini, prenosi Korea Times.

Dok je 2022. godina počela relativno dobro zbog dugotrajne nestašice čipova, Gartner je rekao da je „do druge polovine prošle godine globalna ekonomija počela da usporava pod pritiskom visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa, viših troškova energije i nastavka Covid-19 blokade u Kini, koje su uticale na mnoge globalne lance snabdevanja.“

„Potrošači su takođe počeli da smanjuju potrošnju, pri čemu je trpela potražnja za računarima i pametnim telefonima, a zatim su preduzeća počela da smanjuju potrošnju u očekivanju globalne recesije, što je sve uticalo na ukupan rast poluprovodnika“, navodi se u saopštenju.

Sektor memorijskih čipova bio je najteže pogođen. Globalni prihodi od memorijskih čipova opali su za 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu, pošto su „OEM proizvođači elektronske opreme počeli da iscrpljuju zalihe memorije koje su držali u iščekivanju veće potražnje“. OEM, ili proizvođač originalne opreme, je kompanija koja pravi komponente ili sisteme koji se koriste u proizvodnji sistema ili proizvoda druge kompanije.

Ali sektor čipova bez memorije je porastao za 5,3 odsto, pri čemu su performanse varirale u različitim kategorijama uređaja.

TSMC, najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu, nije bio uključen u istraživanje.

Ranije ovog meseca, Samsung Electronics je objavio razočaravajuće podatke o zaradi za period oktobar-decembar.

Južnokorejski tehnološki gigant predviđa da će operativni profit u četvrtom tromesečju pasti za 69 odsto u odnosu na prošlu godinu na 4,3 biliona vona (3,4 milijarde dolara), u poređenju sa 13,87 biliona vona iz perioda od pre godinu dana.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Tolika potraznja a zarada nikad manja,cudno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...