Model A800 je zapravo slabiji od prethodnika

Nvidia u Kini proizvela čip koji podleže američkim pravilima o uvozu

Hi-techLifestyleSvet

8.11.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nvidia u Kini proizvela čip koji podleže američkim pravilima o uvozu Nvidia u Kini proizvela čip koji podleže američkim pravilima o uvozu
Proizvođač čipova Nvidia predstavio je proizvodnju novog naprednog poluprovodnika iz Kine, koji ispunjava pravila o kontroli uvoza u Sjedinjene Američke Države. Kako je preneo... Nvidia u Kini proizvela čip koji podleže američkim pravilima o uvozu

Proizvođač čipova Nvidia predstavio je proizvodnju novog naprednog poluprovodnika iz Kine, koji ispunjava pravila o kontroli uvoza u Sjedinjene Američke Države. Kako je preneo Reuters, kineski prodavci računara već reklamiraju proizvode sa ovim čipovima.

A800 je posledica napora američke kompanije za proizvodnju poluprovodnika da stvori napredne procesore u Kini, koji prate stroga američka trgovinska pravila.

Nvidia je ranije saopštila da bi je ova ograničenja izvoza mogla koštati stotine miliona dolara prihoda.

Američki propisi “ažurirani” početkom oktobra efektivno su zabranili izvoz naprednih mikročipova i opreme za proizvodnju naprednih čipova od strane kineskih proizvođača, u sklopu nastojanja da se podstakne domaća industrija poluprovodnika.

Krajem avgusta, Nvidia i Advanced Micro Devices (AMD) izjavili su da su njihovi napredni čipovi, uključujući Nvidijin čip za data centar A100, dodati na listu kontrole izvoza od strane američkog Ministarstva trgovine. Nvidia A800 se može koristiti umesto A100 i oba su grafičke procesorske jedinice (GPU).

“Nvidia A800 GPU, koji je počeo da se proizvodi u trećem kvartalu, je još jedan alternativni proizvod za Nvidia A100 GPU za kupce u Kini. A800 ispunjava zahteve Vlade SAD za smanjenu kontrolu izvoza i ne može se programirati da premaši te ciljeve“, navodi Nvidia.

Nvidia je odbila da komentariše da li je konsultovala Ministarstvo trgovine o novom čipu. Portparol Ministarstva trgovine takođe je odbio da komentariše za novinsku agenciju.

Najmanje dve kineske internet stranice velikih proizvođača servera nude A800 čip u svojim proizvodima. Jedan od tih proizvoda je ranije koristio A100 čip u promotivnim materijalima.

Jedan od distributera u Kini detaljno je opisao specifikacije čipa A800. Poređenje njegovih mogućnosti sa modelom A100 pokazuje da je brzina prenosa podataka 400 gigabajta u sekundi na novom čipu, što je manje od ranijih 600 gigabajta u sekundi na A100. Nova američka pravila ograničavaju brzine do 600 gigabajta u sekundi.

“Izgleda da je A800 ponovo upakovani A100 GPU dizajniran da izbegne nedavna trgovinska ograničenja Ministarstva trgovine“, rekao je Vejn Lam (Wayne Lam), analitičar u CCS Insightu, bazirajući svoje komentare na specifikacijama koje je podelio Reuters, usput napominjući da se osam smatra srećnim brojem kod Kineza.

“Kina je značajno tržište za Nvidiju i ima dovoljno poslovnog smisla da rekonfiguriše svoj proizvod kako bi kompanija izbegla trgovinska ograničenja“, rekao je Lam, i dodao da komunikacione sposobnosti novog  modela A800 predstavljaju jasno smanjenje performansi za centre podataka gde se hiljade čipova koriste zajedno.

Glavni kineski proizvođači servera Inspur i H3C koji nude servere sa novim čipovima nisu odgovorili na zahteve za komentar. Ni distributer čipova OmniSky, koji je prvi objavio specifikacije A800 na internetu.

Nvidia je saopštila da bi prodaja čipova u Kini u vrednosti od oko 400 miliona dolara mogla biti pogođena u njenom trećem fiskalnom kvartalu koji je završen u oktobru zbog ograničenja za čipove visoke klase. Posedovanje zamenskog čipa moglo bi da pomogne u smanjenju finansijskog udara.

Kompanija Nvidia će objaviti kvartalne rezultate 16. novembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...