Nada u napuštanje politike nulte tolerancija na Covid-19

Novi rast kineskih akcija

BerzaSvet

7.11.2022 08:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Novi rast kineskih akcija Novi rast kineskih akcija
Azijske akcije naglo su porasle u ponedeljak dok trgovci spekulišu da će Kina ublažiti svoju politiku nulte tolerancije na Covid-19. Iako kineski zvaničnici nisu... Novi rast kineskih akcija

Azijske akcije naglo su porasle u ponedeljak dok trgovci spekulišu da će Kina ublažiti svoju politiku nulte tolerancije na Covid-19. Iako kineski zvaničnici nisu najavili promene politike, sve upornije glasine o tome podstakle su poboljšanje raspoloženja investitora.

Kineski indeksi nastavili su prošlonedeljni rast. Hongkonški indeks Hang Seng ojačao je za oko četiri odsto, dok je kineski CSI 300 porastao za 0,6 odsto. Japanski Topix porastao je za jedan procenat, a južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, prenosi Financial Times.

Novi broj dnevnih slučajeva zaraze korona virusom dostigao je tokom vikenda najviši nivo od maja. U gradovima širom zemlje uvedena su nova ograničenja. Istovremeno, Goldman Sachs ocenio je da bi kineske akcije mogle da ojačaju za 20 odsto ukoliko se privreda bude otvorila u potpunosti.

Kineski izvoz i uvoz neočekivano su oslabili u oktobru, što je prvi istovremeni pad od maja 2020. godine, prenosi Reuters. Trgovina je oslabila podstaknuta ograničenjima zbog korona virusa u Kini i rizicima globalne recesije, što je umanjilo potražnju.

Sumorni podaci naglašavaju izazov za kreatore politike u Kini, dok nastavljaju sa merama prevencije od pandemije i pokušavaju da se izbore sa širokom pritiskom rastuće inflacije, snažnih povećanja kamatnih stopa širom sveta i globalnog usporavanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...