Deonice MSCI indeksa dostigle vrednost od 450 milijardi dolara

Neproverena objava podstakla investitore na otkup kineskih akcija

BerzaInvesticijeNovacSvet

2.11.2022 18:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neproverena objava podstakla investitore na otkup kineskih akcija Neproverena objava podstakla investitore na otkup kineskih akcija
Niko ne može sa sigurnošću da kaže ko ga je napisao, kada je napisan i da li je uopšte istinit, ali snimak ekrana koji... Neproverena objava podstakla investitore na otkup kineskih akcija

Niko ne može sa sigurnošću da kaže ko ga je napisao, kada je napisan i da li je uopšte istinit, ali snimak ekrana koji prikazuje četiri paragrafa kineskog plana za ponovno otvaranje privrede nakon perioda „zaključavanja“ zbog pandemije, bio je povod da pojedini investitori razgrabe akcije kompanija iz najveće azijske ekonomije u roku od dva dana.

Objava čiji izvor nije potvrđen početkom nedelje počela je da kruži po grupama u kojima se međusobno dopisuju analitičari i rukovodioci fondova u aplikaciji WeChat, navode neimenovani izvori. Do sledećeg jutra, vest se proširila kao šumski požar, piše Bloomberg.

Prema snimku dokumenta Vang Huning (Wang Huning), jedan od sedmorice ljudi u Stalnom komitetu Politbiroa Komunističke partije Kine, održao je sastanak sa ekspertima za virus Covid-19 na zahtev predsednika Sija Đinpinga (Xi Jinping). U pokušaju sa se zaobiđu cenzori kontrolišu poruke i objave na društvenim mrežama u vezi sa kineskom političkom elitom, u dokumentu se Si naziva “velikim šefom”, dok se “WHN” odnosi na Vanga.

Predstavnici na sastanku, među kojima su bili članovi ekonomskog i propagandnog sektora, razmatrali su “ubrzavanje uslovnog plana otvaranja, sa ciljem da do značajnog otvaranja dođe u martu sledeće godine”, navodi se u dokumentu.

Objava je privukla još veću pažnju kada ju je na finansijsku platformu Xueqiu postavio korisnik 96 Old Stock Trader. Za manje od 20 minuta poznati hongkonški ekonomista Hong Hao je objavio slične vesti na svom Twitter nalogu, nakon čega je vrednost akcija u MSCI indeksu bila na dobrom putu da dostigne 320 milijardi dolara. Međutim, sledećeg dana je vrednost akcija nastavila da raste, dostigavši ukupno 450 milijardi dolara.

U jednoj od objava pojavljuje se deo teksta u kome Haitong Securities navodi da će na sastanku zakazanom za petak doći do izmena zahteva u vezi sa karantinom, kao i da će se ukinuti zabrane letova. Brokerska kuća je za Bloomberg News putem imejla odgovorila da objava nije istinita.

Investitorima je bilo potrebno više razloga da otkupe kineske akcije, koje su ove godine imale najgore performanse, uzimajući u obzir da je ekonomija rasla najsporijim tempom u poslednje četiri decenije. Hartije od vrednosti u Kini su prošle nedelje zabeležile istorijski pad nakon što je Si konsolidovao svoju moć rekonstrukcijom u kadrovskom sektoru.

Vrednost juana je pala na najniži nivo zabeležen u poslednjih 14 godina.

Zatvaranja zbog suzbijanja širenja korona virusa, slaba potrošnja i nezdrav stambeni sektor smanjili su izglede za investiranje u Kini. Nakon što je Si postavio svoje saveznike na ključne pozicije, mnogi se nadaju da će na sledećem godišnjem zasedanju kineskog zakonodavstva u martu preduzeti korake za ubrzavanje rasta ekonomije.

  • VERA

    6.11.2022 #1 Author

    Zatvaranja zbog suzbijanja širenja korona virusa, slaba potrošnja i nezdrav stambeni sektor smanjili su izglede za investiranje u Kini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...