MMF: Peking ima prostora da obezbedi dodatne stimulanse za ekonomiju

Kina nastavlja politiku nulte tolerancije na korona virus i u drugoj polovini sledeće godine

SvetVesti

14.10.2022 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kina nastavlja politiku nulte tolerancije na korona virus i u drugoj polovini sledeće godine Kina nastavlja politiku nulte tolerancije na korona virus i u drugoj polovini sledeće godine
Kina će nastaviti da sprovodi strogu politiku nulte tolerancije na korona virus verovatno i u drugoj polovini sledeće godine, navodi jedan od najviših zvaničnika... Kina nastavlja politiku nulte tolerancije na korona virus i u drugoj polovini sledeće godine

Kina će nastaviti da sprovodi strogu politiku nulte tolerancije na korona virus verovatno i u drugoj polovini sledeće godine, navodi jedan od najviših zvaničnika iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji se takođe zalaže za više monetarnih i fiskalnih stimulansa koji će podstaći ekonomiju.

MMF pretpostavlja da će se u drugoj polovini sledeće godine stvoriti uslovi za ukidanje strogih mera za borbu protiv virusa Covid-19, navodi viši stalni predstavnik monetarne institucije u Kini Stiven Barnet (Steven Barnett) za Bloomberg TV. 

Strategija nulte tolerancije na Covid-19, koja podrazumeva masovno testiranje stanovništva, karantin za osobe čiji su rezultati pozitivni i one koji su sa njima u bliskom kontaktu, kao i zaključavanja čitavih gradova, uticala je na sporiji ekonomski rast, za koji MMF procenjuje da će ove godine biti 3,2 odsto.

Barnet je naveo da su pravila u vezi sa korona virusom dobro funkcionisala u 2020. i 2021. godini, ali da ove godine ostavljaju teške posledice na ekonomiju zbog lako prenosive omikron varijante, koja je dovela do zaključavanja u velikim gradovima kao što je Šangaj.

Zvaničnik MMF-a je rekao da Peking ima prostora da obezbedi dodatne stimulanse za ekonomiju nakon što je centralna banka snizila kamatne stope, a vlada povećala investicije u infrastrukturu.

On je takođe naveo da kreatori kineske politike treba da usmere svoje odluke više ka podsticanju potrošnje, koje bi, prema njegovom mišlljenju uticalo na domaću potražnju na efikasniji način.

  • DUSICA

    14.10.2022 #1 Author

    Mislim da malo preteruju

    Odgovori

  • MARKO7

    14.10.2022 #2 Author

    Pa srediće se sve valjda na vreme…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    16.10.2022 #4 Author

    Imajuci u vidu mnogoljudnost i zbijenost vecih gradova, mozda i nisu tako nenormalni kako se cini nama sa strane

    Odgovori

  • TATJANA

    16.10.2022 #5 Author

    Oni su bas oprezni

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #6 Author

    Znaju Kinezi sta rade…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...