Privredni rast Kine posle tri decenije niži nego u susedstvu

Svetska banka oborila prognozu za drugu ekonomiju sveta

SvetVesti

27.9.2022 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 2

Svetska banka oborila prognozu za drugu ekonomiju sveta Svetska banka oborila prognozu za drugu ekonomiju sveta
Politika nulte tolerancije širenja korona virusa i kriza na tržištu nekretnina oborili su kineski ekonomski rast ispod nivoa ostalih zemalja u azijsko-pacifičkom regionu, prema... Svetska banka oborila prognozu za drugu ekonomiju sveta

Politika nulte tolerancije širenja korona virusa i kriza na tržištu nekretnina oborili su kineski ekonomski rast ispod nivoa ostalih zemalja u azijsko-pacifičkom regionu, prema prognozama Svetske banke. U izveštaju banke navedeno je da su godišnji izgledi za rast u istočnoj Aziji i regionu Pacifika smanjeni sa pet na 3,2 odsto.

Svetska banka prognozirala je da će BDP Kine u tekućoj godini porasti za 2,8 odsto dok se u ostatku regiona očekuje rast od 5,3 procenta, prenosi Guardian. Dok 23 zemlje regiona idu ka dvostruko višem rastu u odnosu na 2021. godinu, Kina će prvi put od 1990. godine imati niži rast BDP-a od svojih suseda.

U izveštaju je navedeno da su visoke cene roba i oporavak domaće potrošnje nakon pandemije pokretali rast u Aziji i na Pacifiku. Striktna posvećenost Kine njenoj politici nulte tolerancije Covid-19 poremetila je industriju, domaću prodaju i izvoz.

Kriza u kineskom sektoru stambenog i imovinskog razvoja dodatno je pogoršala uslove. U avgustu su cene novih stanova u 70 kineskih gradova pale za 1,3 odsto na godišnjem nivou, a skoro trećina stambenih kredita klasifikuje se kao loša dugovanja.

Podaci kineske vlade predviđaju rast od 5,5 odsto u ovoj godini, dok je ranija prognoza Svetske banke predviđala rast od pet odsto. Prema zvaničnim podacima kineska ekonomija zabeležila je prošle godine rast od 8,1 odsto.

  • GOCA BG

    27.9.2022 #1 Author

    Svetska sila je u pitanju,ne sumnjam u njihovu ekonomiju…

    Odgovori

  • Milovan94

    28.9.2022 #2 Author

    Samo se nižu loše ekonomske prognoze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...