Samit lidera Šangajske organizacije za saradnju

Kina, Indija i Rusija pozivaju na povećanje ulaganja u proizvodnju nafte i gasa

AnalizaSvetU fokusuVesti

17.9.2022 14:36 Autor: Vladimir Jokanović 25

Kina, Indija i Rusija pozivaju na povećanje ulaganja u proizvodnju nafte i gasa Kina, Indija i Rusija pozivaju na povećanje ulaganja u proizvodnju nafte i gasa
Lideri zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) pozvali su u zajedničkoj izjavi o klimatskim promenama na uspostavljanje „ravnoteže“ između smanjenja emisija ugljenika i... Kina, Indija i Rusija pozivaju na povećanje ulaganja u proizvodnju nafte i gasa

Lideri zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) pozvali su u zajedničkoj izjavi o klimatskim promenama na uspostavljanje „ravnoteže“ između smanjenja emisija ugljenika i omogućavanja siromašnijim državama da sustignu ekonomski razvijene zemlje.

U saopštenju, koje su potpisali svi, uključujući Kinu, Indiju i Rusiju, navedeno je da jednoglasno prepoznaju negativne posledice klimatskih promena i potrebu za hitnim delovanjem, ali su pozvali na povećanje ulaganja u proizvodnju i istraživanje nafte i gasa, prenosi Reuters. Oni su takođe apelovali na „uravnotežen pristup između smanjena emisija i razvoja i pravednu tranziciju“ ka zelenoj ekonomiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je na samitu ŠOS-a u Uzbekistanu javno govorio o ratu u Ukrajini, ocenio je da je za energetsku krizu u Evropi kriva „zelena agenda“.

On je negirao da Rusija ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi, ističući da bi zemlje EU, ukoliko žele više gasa, trebalo da zatraže od Ukrajine da otvori gasovode i da ukinu sankcije koje sprečavaju korišćenje gasovoda „Severni tok 2“.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Putin je naveo da se Rusiji nigde ne žuri po pitanju „specijalne vojne operacije“, kao i da će postepeno preuzimati kontrolu. On je pohvalio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za njegove napore u cilju okončanja sukoba, ali je rekao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije spreman da vodi mirovne pregovore.

Foto: Beta/AP

Indijski premijer Narendra Modi rekao je Putinu da sada „nije vreme za rat“ dok su snabdevanje hranom, gorivom i đubrivom najveće brige u svetu.

„Znam da današnje doba nije doba rata i razgovarao sam s Vama telefonom o tome“, rekao je Modi ruskom predsedniku. Putin je odgovorio da želi da se rat u Ukrajini završi „što je pre moguće“, potvrđujući da razume zabrinutost Indije.

Putin je takođe rekao kineskom predsedniku Si Đinpingu da razume kineska „pitanja i zabrinutost“ u vezi sa ratom u Ukrajini. On je zahvalio kineskom predsedniku na njegovom „uravnoteženom“ stavu o ukrajinskoj krizi. Si, koji je Putina nazvao „starim prijateljem“, rekao je da je Kina „spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi demonstrirala odgovornost velikih sila“ i kako bi dve zemlje donele stabilnost „u svetu haosa“, prenosi Guardian.

Lideri zemalja ŠOS-a kritikovali su „mere prinude“ kojima se zemlje primoravaju da smanje emisije štetnih gasova zadatim tempom, navodeći da zemlje „imaju pravo da samostalno postavljaju nacionalne ciljeve u oblasti prevencije klimatskih promena“.

Foto: Beta/AP

Lideri ŠOS-a ocenili su da jednostrane mere prinude krše multilateralne principe i ozbiljno potkopavaju multilateralnu saradnju i kolektivne i nacionalne napore u rešavanju problema klimatskih promena.

Učesnici samita ŠOS-a naveli su da odbijaju pozive na napuštanje zagađujućih fosilnih goriva u korist čiste obnovljive energije, insistirajući na važnosti korišćenja zajedničke i uzajamne prednosti fosilnih goriva i čistih izvora energije. Oni su predložili povećanje ulaganja u istraživanje i proizvodnju fosilnih goriva.

Lideri zemalja ŠOS-a potpisali su Samarkandsku deklaraciju u kojoj su naveli da će ojačati multilateralni trgovinski sistem zasnovan na principima i pravilima Svetske trgovinske organizacije i suprotstaviti se protekcionističkim akcijama i trgovinskim ograničenjima.

U glavnom dokumentu samita navedeno je i da je mešanje u poslove drugih država pod izgovorom borbe protiv terorizma neprihvatljivo, kao i da se ŠOS zalaže za nuklearno razoružavanje i pravedniji svetski poredak, prenosi Komersant.

Takođe je istaknuto da je jednostrano uvođenje ekonomskih sankcija, osim onih koje je usvojio Savet bezbednosti UN, nespojivo sa principima međunarodnog prava. Navedeno je i da širenje ŠOS-a, kojem se na proteklom samitu pridružio Iran, kao i produbljivanje saradnje sa drugim organizacijama, služi bezbednosti i stabilnosti centralne Azije. Zemlje ŠOS-a istakle su i značaj saradnje u borbi protiv širenja korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...