UOČI SAMITA ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE ZA SARADNJU

Kina sa Rusijom za pravedniji globalni poredak

SvetVesti

13.9.2022 13:56 Autor: Vladimir Jokanović 5

Kina sa Rusijom za pravedniji globalni poredak Kina sa Rusijom za pravedniji globalni poredak
Kina želi da sarađuje sa Rusijom na prevođenju globalnog poretka u „pravednijem i razumnijem pravcu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Najava jačanja veza... Kina sa Rusijom za pravedniji globalni poredak

Kina želi da sarađuje sa Rusijom na prevođenju globalnog poretka u „pravednijem i razumnijem pravcu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Najava jačanja veza dve zemlje dolazi uoči ovonedeljnog samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu, na kojem se očekuje susret predsednika Kine i Rusije.

„Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi strateška koordinacija na visokom nivou između dve zemlje bila konkretnija, zaštitila zajedničke interese dve strane i učinila da međunarodni poredak bude pravedniji“, rekao je Jang Jieči, visoki kineski diplomata koji se sastao sa odlazećim ruskim ambasadorom u Pekingu, Andrejem Denisovim, prenosi Sinhua.

Kineski predsednik Si Đinping planira da otputuje u Samarkand, gde će 15. i 16. septembra biti održan samit ŠOS-a. Biće to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije, a sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biće prvi od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Kina je nastojala da se predstavi kao neutralna strana u rusko-ukrajinskom ratu, uprkos Sijevoj izjavi o partnerstvu bez ograničenja, nekoliko dana pre ulaska ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara. Iako Peking nije eksplicitno kritikovao rat, njegovi lideri su takođe izbegavali da obezbede ublažavanje sankcija ili vojne isporuke Rusiji, prenosi Bloomberg.

Istovremeno, kineski izvoz automobila, televizora i pametnih telefona pomogao je Rusiji da popuni prazninu koja je nastala kada su zapadni brendovi otišli iz Rusije. U drugom kvartalu ove godine od ukupnog uvoza automobila, kineska vozila činila su 81 odsto uvoza, a najprodavaniji telefoni bili su Xiaomi.

ŠOS, kao prva međunarodna organizacija sa nazivom nekog kineskog grada, ima jedinstven značaj u kineskoj diplomatiji, jer uključuje kineske susede, regionalne sile, ključne partnere u projektu „Pojas i put“ i igra važnu ulogu u koordinaciji regionalnih poslova, navode kineski analitčari, prenosi Global Times.

Sastanak Sija i Putina, prema oceni zapadnih analitičara, treba da doprinese zamahu diplomatskih aktivnosti Pekinga i Moskve poslednjih nedelja. Kina je, uz Indiju i još 12 zemalja, ranije ovog meseca učestvovala u zajedničkim vojnim vežbama u Rusiji. Prošle nedelje, treći po rangu zvaničnik Pekinga, Li Žanšu, govorio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...