Hang Seng indeks porastao za osam odsto

Vrednost kineskih akcija oscilira zbog glasina o politici nulte tolerancije na Covid-19

BankeNovacSvet

4.11.2022 18:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Vrednost kineskih akcija oscilira zbog glasina o politici nulte tolerancije na Covid-19 Vrednost kineskih akcija oscilira zbog glasina o politici nulte tolerancije na Covid-19
Kineske akcije porasle su zahvaljujući neproverenim glasinama da bi početkom sledeće godine zemlja mogla biti otvorena za ostatak sveta. Hang Seng indeks kineskog poslovanja... Vrednost kineskih akcija oscilira zbog glasina o politici nulte tolerancije na Covid-19

Kineske akcije porasle su zahvaljujući neproverenim glasinama da bi početkom sledeće godine zemlja mogla biti otvorena za ostatak sveta.

Hang Seng indeks kineskog poslovanja porastao je osam odsto, dok je CSI 300 indeks za akcije kompanija listiranih u Šangaju i Šendženu zabeležile rast vrednosti os 3,7 odsto, piše Financial Times.

Ovi dobici rezultat su glasina koje kruže društvenim mrežama, a prema kojima je epidemiolog Ceng Guang (Zeng Guang), nekadašnji direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, na konferenciji koju je organizovala investiciona banka Citigroup izjavio da bi država mogla otvoriti svoje granice prema Hong Kongu početkom 2023. godine, nakon čega bi bile ublažene i druge kontrole na međunarodnim granicama.

Investiciona banka Citi je odbila da da komentar u vezi sa navedenim iskazom.

Rast kineskih akcija su takođe podstakle informacije iz izveštaja koji je u petak objavio Bloomberg, prema kome je provera revizorskih dokumenata kineskih kompanija u Hong Kongu koju su sproveli američki regulatori ranije završena.

Kineske hartije od vrednosti su beležile značajne oscilacije ove nedelje zbog spekulacija da je okretanje od stroge politike nulte tolerancije na korona virus koju sprovodi Si Đinping (Xi Jinping) neminovno, dok su s druge strane kineski zvaničnici tvrdili da to nije slučaj.

Vrednost akcija porasla je početkom nedelje, kada su se pojavile nepotvrđene glasine sa je Peking formirao komitet kako bi razmotrio mogućnost ublažavanja restriktivnih mera, da bi potom pale nakon što je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti saopšteno da će se držati politike nulte tolerancije na Covid-19.

I pored zabeleženog rasta u petak, kada se uzme u obzir deprecijacija juana, referentni CSI 300 indeks je i dalje niži za 33 odsto.

 • BIJUTI27

  4.11.2022 #1 Author

  Daj bože da im je to nešto uticalo i na oscilacije privrede..

  Odgovori

 • kaćica

  5.11.2022 #2 Author

  Nece te oscilacije mnogo na njih uticati

  Odgovori

 • MAJA

  6.11.2022 #3 Author

  Pa da, verujem da je to uticala da se dosta sredi visina akcija

  Odgovori

  • IVAN

   6.11.2022 #4 Author

   nešto uticalo i na oscilacije privrede

   Odgovori

 • ZVE84

  6.11.2022 #5 Author

  Dosta više sa koronom i panikom

  Odgovori

 • VANJA

  6.11.2022 #6 Author

  Brzo ce se oni oporaviti!

  Odgovori

 • IVAN

  6.11.2022 #7 Author

  nešto uticalo i na oscilacije privrede

  Odgovori

 • MARA

  6.11.2022 #8 Author

  Teško da njih nešto može da poljulja..

  Odgovori

 • DANIJELA

  6.11.2022 #9 Author

  Dosta je korina bila izgovor za razne stvari.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.