samit o investicijama najveći korporativni događaj u poslednje dve godine

Rukovodioci velikih finansijskih institucija ponovo okupljeni u Hong Kongu

BankeInvesticijeNovacSvet

2.11.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rukovodioci velikih finansijskih institucija ponovo okupljeni u Hong Kongu Rukovodioci velikih finansijskih institucija ponovo okupljeni u Hong Kongu
Gradski lider Hong Konga Džon Li (John Lee) u obraćanju nekima od najvećih finansijskih direktora na svetu istakao je povezanost ovog grada sa Kinom.... Rukovodioci velikih finansijskih institucija ponovo okupljeni u Hong Kongu

Gradski lider Hong Konga Džon Li (John Lee) u obraćanju nekima od najvećih finansijskih direktora na svetu istakao je povezanost ovog grada sa Kinom.

Li je na Samitu o investicijama globalnih finansijskih rukovodilaca Monetarne uprave Hong Konga izjavio da će gradske vlasti nastaviti da rade na ukidanju restriktivnih mera u vezi sa virusom Covid-19.  

Samit je najveći korporativni događaj koji je održan u Hong Kongu od 2020. godine, kada je grad zatvorio granice i uveo mere za borbu protiv pandemije. Uvedene restrikcije su negativno uticale na ekonomiju i dovele do odlaska talentovanih kadrova, piše Reuters 

Rukovodioci nekih od najvećih banaka na svetu, uključujući Dejvida Solomona (David Solomon) iz Goldman Sachs-a i Džejms Gorman (James Gorman) iz banke Morgan Stanley, zbog samita su došli u Hong Kong po prvi put posle tri godine.

Samit se održava u pravo vreme za finansijske firme koje posluju u Kini i Hong Kongu i koje pokušavaju da održe poslovanje uprkos rastućim tenzijama između Sjedinjenih Američkih Država i druge ekonomije sveta. Glavni izazov za Hong Kong trenutno predstavlja nedostatak talentovanih.

Li je na samitu, pred 250 učesnika, izjavio da Hong Kong predstavlja važnu sponu između kontinentalne Kine i ostatka sveta.

Edi Jue (Eddie Yue), generalni direktor najviše monetarne institucije u Hong Kongu (HKMA), izjavio je da će otvaranje grada stvoriti prilike za talente i finansijske institucije širom sveta.

Li je rekao i da Hong Kong radi na privlačenju vrhunskih talenata kako bi nadoknadio veliki odliv mozgova koji je zabeležen u poslednje tri godine.

Nova listinzi na berzi u Hong Kongu do sada su dostigli vrednost od 10,77 milijardi dolara, što je najniži nivo od 2017. godine, u poređenju sa 37,7 milijardi dolara u isto vreme prošle godine, prema podacima firme Refinitiv.

Globalni investitori se bore sa nekoliko izazova ove godine, kao što su rat Rusije i Ukrajine, rastuća inflacija, povećanje cena energenata i podizanje kamatnih stopa, što sve utiče na njihovu spremnost da rizikuju.

Solomon je na samitu izjavio da bi moglo da prođe čak šest kvartala da bi došlo do „rebalansiranja“ sveta nakon perioda neizvesnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...