Ponavlja se scenario iz 2020. godine

Hong Kong u recesiji

NovacSvetVesti

1.8.2022 15:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Hong Kong u recesiji Hong Kong u recesiji
Ekonomija Hong Konga oslabila je za 1,4 odsto u drugom kvartalu tekuće godine u odnosu na isti period 2021. godine, usled nastavka uticaja petog... Hong Kong u recesiji

Ekonomija Hong Konga oslabila je za 1,4 odsto u drugom kvartalu tekuće godine u odnosu na isti period 2021. godine, usled nastavka uticaja petog talasa pandemije korona virusa, koji je gurnuo grad u recesiju.

Budući da je BDP Hong Konga oslabio za 3,9 odsto u prvom tromesečju, prema preliminarnim podacima koje je u ponedeljak objavilo Odeljenje za popis i statistiku, ekonomija ove kineske administrativne oblasti ušla je u recesiju. Poslednji put kada je Hong Kong pao u recesiju bilo je 2020. godine tokom početne faze pandemije Covid-19, prenosi SCMP.

Vlada Hong Konga saopštila je da je ekonomsko poboljšanje u drugom kvartalu bilo manje od očekivanog zbog slabog učinka u spoljnoj trgovini. Zvanična statistika iz prošlog meseca pokazuje da je vrednost ukupnog izvoza robe u drugom tromesečju smanjena za 4,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Za prvu polovinu 2022. godine zabeležen je vidljiv trgovinski deficit od 206,1 milijardu dolara, što je ekvivalentno 8,2 odsto vrednosti uvoza robe, prenosi AFP. „Oslabljena globalna potražnja i kontinuirani poremećaji u prekograničnim tokovima kopnenog tereta, uveliko su uticali na izvoz Hong Konga“, saopštila je vlada.

Očekuje se da će pooštravanje monetarne politike velikih centralnih banaka širom sveta značajno usporiti globalni ekonomski rast, dok putovanja bez obaveze karantina između Hong Konga i kontinentalne Kine tek treba da dobiju jasan raspored pod striktnom politikom Pekinga „nulte“ tolerancije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...