Zabrinutost investitora zbog stanja kineske ekonomije

Rekordan pad vrednosti akcija u Hong Kongu

BerzaSvet

20.10.2022 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rekordan pad vrednosti akcija u Hong Kongu Rekordan pad vrednosti akcija u Hong Kongu
Akcije na berzi u Hong Kongu pale su u četvrtak na najniži nivo u više od 13 godina, a vodeća azijska tržišta su oslabila... Rekordan pad vrednosti akcija u Hong Kongu

Akcije na berzi u Hong Kongu pale su u četvrtak na najniži nivo u više od 13 godina, a vodeća azijska tržišta su oslabila nakon inauguracionog govora novog gradonačelnika Džona Lija (John Lee Ka-chiu), koji nije najavio ukidanje ograničenja putovanja i socijalnog distanciranja.

Indeks Hang Seng oslabio je za tri procenta i pao je na najniži nivo od maja 2009. godine. Istovremeno, kineski indeks CSI 300 izgubio je 1,3 odsto vrednosti, prenosi Financial Times. Tržišta u drugim delovima Azije takođe su oslabila. Japanski Topix izgubio je 0,8 odsto vrednosti, a južnokorejski Kospi je oslabio za 1,5 odsto.

Kineski indeks Nasdaq Golden Dragon, koji prati korpu kineskih tehnoloških akcija kojima se trguje u SAD, pao je u sredu za sedam odsto na na najniži nivo vrednosti od 2013. godine. Pad je usledio nakon odlaganja objave ključnih ekonomskih pokazatelja Kine.

Akcije kineskog tehnološkog giganta Tencent Holdings Ltd. pale su za 5,3 odsto na trgovanju u Hong Kongu u četvrtak, što ih je oborilo na na najniži nivo od 2017. godine, prenosi Yahoo Finance, navodeći da je raspoloženje investitora postalo negativno zbog zabrinutosti oko makro perspektiva Kine.

Investitori su takođe pažljivo pratili kongres Komunističke partije Kine, za koji su se neki analitičari nadali da bi mogao da uključi najavu ekonomskih podsticaja ili ublažavanje strategije nulte tolerancije na korona virus. Brokeri su takođe bili skeptični u vezi sa novim merama za jačanje aktivnosti na berzi u Hong Kongu.

Vrednosti fjučersa evropskog berzanskog indeksa EuroStoxx 50 i britanskog FTSE 100 oslabile su u četvrtak za 0,6, odnosno 0,7 odsto. Tome je prethodio pad berzanskih indeksa u SAD, gde je S&P 500 izgubio 0,7 odsto vrednosti, dok je Nasdax Composite oslabio za 0,9 procenata.

  • kaćica

    20.10.2022 #1 Author

    Brzo ce skociti akcije.

    Odgovori

  • VERA

    29.10.2022 #2 Author

    Brokeri su takođe bili skeptični u vezi sa novim merama za jačanje aktivnosti na berzi u Hong Kongu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...